Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přibývá závislých na alkoholu, kontaktní centrum v Trutnově už několikrát muselo vyhlásit stop stav

Kontaktní centra hlásí zvýšený počet pacientů závislých na návykových látkách. Nejinak tomu je i v Trutnově. Tady hlásí lékaři meziročně až čtvrtinový nárůst počtu případů, hlavně jde o závislost na alkoholu.

 Nápor zažívá RIAPS Trutnov, který je v regionu hlavním poskytovatelem služeb pro uživatele návykových látek. Léčbu závislostí zajišťuje Ambulance RIAPS, nízkoprahovou sociální službou je Kontaktní centrum pro uživatele návykových látek. 

Ve srovnání s rokem předchozím v Ambulanci došlo k téměř čtvrtinovému nárůstu celkového počtu pacientů, celkově jich léčbu vyhledalo 226. Téměř dvě třetiny pacientů se léčí se závislostí na alkoholu. Nárůst jsme zaznamenali ale nejen u uživatelů alkoholu, ale i u pervitinu, kanabinoidů a závislostí na kombinaci více látek. Naopak k poklesu došlo u patologického hráčství," uvedl Ondřej Čalovka, adiktolog RIAPSu.

V Kontaktním centru, které pracuje s aktivními uživateli návykových látek a osobami blízkými, došlo k nárůstu počtu klientů o necelých 13 %. Celkem jich bylo 326, z toho 25 rodinných příslušníků a osob blízkých. 70 % klientů má za primární drogu pervitin, 20 % alkohol, zbylých 10 % připadá na ostatní návykové látky. 187 klientů užívá drogy injekčně. „Ve srovnání s rokem předchozím došlo v Kontaktním centru k nárůstu počtu kontaktů o 38 %. Klienti tedy chodí častěji. Počet vydaných stříkaček třetí rok po sobě překonal hranici sta tisíc na narostl o více než 12 % na rekordních téměř 113 tisíc kusů, z toho skoro 80 tisíc kusů přímo v centru, dalších 33 tisíc kusů v terénu.“ uvádí Čalovka.

 „Současný svět přináší mnoho nejistot a jedním z nejjednodušších způsobů, jak je zvládat, je sáhnout po něčem, co mi uleví, odvede pozornost, pomůže na chvíli zapomenout, což alkohol a jiné návykové látky umí. Bohužel z dlouhodobého hlediska se jedná o strategii nevhodnou, která dříve nebo později poškozuje jak jedince, tak i jeho okolí. Vypadá to však, že se k ní uchyluje čím dál tím více jedinců.“ popisuje Ondřej Čalovka. „Naše služby se tak ocitají na hraně svých kapacit, třeba v Ambulanci musíme opakovaně několikrát během roku vyhlašovat stop stav a nové pacienty nepřijímat.“ uzavírá Čalovka.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky drogy, Trutnov, alkohol, pacient, RIAPS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibývá závislých na alkoholu, kontaktní centrum v Trutnově už několikrát muselo vyhlásit stop stav  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.