Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obyvatelé Opatovic odmítli stavbu průmyslové haly, obec se teď musí za ně postavit a jednat

Obyvatelé Opatovic nad Labem rozhodli v referendu o tom, že má obec zabránit stavbě průmyslové haly. Výsledky jsou nyní pro vedení obce závazné a musí jednat, jinak Opatovicím hrozí soud a náhrada škody.

Proti hale se vyslovilo 682, se stavbou souhlasilo 477 obyvatel. Obec má činit veškeré kroky, aby zabránila stavbě. Hlasování v referendu si nakonec vymohla opozice, jeho vypsání totiž předchozí vedení obce odmítalo, a to z toho důvodu, že stavba bude stát na pozemcích, na kterých uzemní plán takovouto stavbu povoluje a případné vynucené zabránění stavby může vést k soudnímu sporu, který poškodí obec.

O konání referenda tedy nakonec rozhodl až soud. Kvůli výsledkům referenda se nedávno konalo mimořádné zasedání zastupitelstva obce, které vzalo na vědomí jeho výsledky. Na zasedání v  sále Společenského domu se za velkého zájmu veřejnosti rozvinula bouřlivá diskuse. Nakonec byla navržena 3 usnesení. První dvě pověřila starostu k zajištění právní analýzy k důsledkům zabránění stavby haly. Výsledky první analýzy pak poslouží k dalším krokům obce. Těmi bude finanční analýza, tedy ekonomický dopad na obec. Třetí usnesení, které mělo pověřit starostu k jednání s developerem  (Czech Industrial Development, s.r.o) nebylo schváleno. 

„Já si osobně myslím, že by členové přípravného výboru, kteří jsou nyní zastupiteli obce, měli říci lidem, jak se bude dál pokračovat. Materiály, které totiž před referendem lidem rozdávali, byly zavádějící a neřešily důsledky. Domnívám se, že byly záměrnou dezinformací,“ říká starosta obce Ing. Pavel Kohout. 

Návrh řešení vážné situace pro obec chtěli na zasedání zastupitelstva slyšet od členů přípravného výboru pro referendum i občané, kteří v hojném počtu zasedání navštívili. Nic se však nedozvěděli. Pokud zastupitelé nenajdou řešení, hrozí obci náhrada škody. Tu developer předběžně vyčíslil na 156 milionů korun. To by pro obec znamenalo katastrofu. 

"Tyto peníze může obec uhradit jedině na úkor svých investic a benefitů. Dnes mám před podpisem smlouvy na 80 milionů dotačních investic. I tady čekám, zda ti, kteří referendum připravili a nyní jsou členové zastupitelstva, přijdou s řešením,“ říká starosta obce ing. Pavel Kohout, za jehož vedení v obci vzniklo mnoho nových staveb a obec vzkvétala, jak kvitovali někteří z návštěvníků zasedání zastupitelstva v diskusi.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zivotobce.cz

Štítky Opatovice nad Labem, referendum, starosta, Kohout

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Opatovic odmítli stavbu průmyslové haly, obec se teď musí za ně postavit a jednat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.