Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

75 kilometrů sjezdovek bude na víkend připravených

Velká lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji nadále hlásí výborné podmínky. Lyžuje se na více než 75 kilometrech upravených sjezdových tratí, hlavně v Krkonoších a Orlických horách.

 V Krkonoších je na hřebenech 80 až 140 centimetrů sněhu, v Orlických horách přes půl metru. V plném provozu je největší krkonošské lyžařské středisko Špindlerův Mlýn, lyžuje se tam na více než 25 kilometrech sjezdovek. "Teploty jsou kolem nuly, stále panují ideální podmínky pro lyžování. Na sjezdovkách je zhruba 60 centimetrů sněhu. V posledních dnech na horách panuje krásné inverzní počasí," řekl Adam Svačina ze špindlerovského areálu.

Také východokrkonošský SkiResort Černá hora - Pec nabízí výborné podmínky. Lyžuje se tam na 49 kilometrech sjezdovek, na kterých je od 50 do 100 centimetrů sněhu. "Lyžuje se ve všech areálech, mezi kterými je možné přejet bezplatnými linkami skibusů. Mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou funguje lyžařský přejezd SkiTour," řekla  mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová.

Ve SkiResortu rozšířili nabídku večerního lyžování. "Kromě Javoru v Peci, Modřínu ve Velké Úpě a Protěže v Janských Lázních se třikrát týdně lyžuje večer i na sjezdovce U lesa, kterou mohou využít ubytovaní hosté v Peci v lokalitě Lučiny a Zahrádky," řekla Plchová.

Stále trvá velký zájem o doplňkové služby lyžařských středisek v kraji, jako jsou půjčovny lyžařského vybavení nebo lyžařské školy. "Lyžařskou školu SkiResort Live a půjčovnu doporučujeme rezervovat on-line," dodala Plchová.

V Krkonoších v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice, který znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. "Během dne se bude vlivem slunečního záření oteplovat. Na jižních a slunných svazích se mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu, a to zejména v odpoledních hodinách," uvedl na webu Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Ve sněhové pokrývce se vytvořily hranaté krystaly, a to zejména na severních a stinných svazích. "Tam se mohou vyskytnout laviny z nestabilních vrstev starého sněhu nebo v kombinaci starého sněhu, sněhových desek a mokrého sněhu. Testy stability vykazují střední stabilitu," uvedl Dlouhý.

Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, hlavně na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá.

Lavinovými lokalitami v české části Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Nachází se v nejpřísněji chráněné zóně Krkonošského národního parku, a lidé by se tam proto neměli vydávat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horský resort Dolní Morava

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, sjezdovky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

75 kilometrů sjezdovek bude na víkend připravených  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.