Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Padající led z kamionu je otázkou dvou vteřin. Řidič nemá šanci zareagovat, upozorňuje policie

Policie apeluje na řidiče, aby před jízdou pečlivě očistili svá auta. Největším rizikem je uvolněný led, který během jízdy může spadnout z vysokých aut, dodávek nebo kamionů. Uvolněný kus může vážit několik kilogramů a napáchat velké škody. V krajním případě může proletět čelním sklem jiného auta a vážně zranit řidiče.

Podle policie je důležité si uvědomit, že čelní skla vozidel nejsou uzpůsobené tak silnému nárazu. Řidič takového auta často nestihne ani zareagovat. Kus padajícího ledu z protijedoucího vozu může být otázkou i pouhých dvou vteřin. V takovém případě je dopravní nehoda prakticky neodvratitelná.  

Ze zákona o pozemních komunikacích jasně vyplývá, že řidiči musí před jízdou odstranit z vozidla i samotného nákladu kusy ledu a sněhu, které by se mohly během jízdy uvolnit. Pro očištění auta tak nestačí použít pouze stěrače. Praxe je taková, že by si každý řidič měl před jízdou očistit všechna skla, zpětná zrcátka, střechu vozu, návěs či vlek a kapotu. 

„Za nedodržení těchto ustanovení hrozí řidičům pokuta ve výši až dva tisíce korun,“ uvedla v tiskové zprávě preventistka Policie ČR Martina Frýdová. Poměrně přísné sankce za jízdu s neočištěným autem mají i okolní státy. V Rakousku je to až pět tisíc eur, tedy kolem 130 tisíc korun.  

Je také důležité dbát na to, aby byla viditelná a čitelná registrační značka vozu. V případě, že tomu tak není, dopouští se šofér přestupku, za který může dostat pokutu od pěti do deseti tisíc korun. „Řidičům navíc hrozí zákaz činnosti na dobu od šesti měsíců do jednoho roku,“ dodala Frýdová. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, Policie České republiky, Rakousko, YouTube, pokuta, nebezpečí, led, doprava, zranění, škoda, nehoda, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padající led z kamionu je otázkou dvou vteřin. Řidič nemá šanci zareagovat, upozorňuje policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.