Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum ve Dvoře Králové připomíná výstavou historii bývalé textilky Tiba

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem otevřelo výstavu o historii bývalé textilky Tiba. Učinilo tak u příležitosti letošního 30. výročí vzniku Tiby jako akciové společnosti v roce 1993.

Tiba, jejíž vznik sahá do roku 1946, byla svého času největším výrobcem potištěných tkanin a výkladní skříní textilního průmyslu v Československu. Výstava bude otevřená v sále Špýchar do 19. března. K vidění je řada dokumentů, například fotografií, kronik či certifikátů, a zejména kolekce látek, které Tiba vyráběla. "Hlavní část výstavy tvoří móda. Na figurínách je napodobená módní přehlídka oděvů z látek vyráběných v Tibě. Vystavené jsou i vzorníky tkanin," řekl pracovník muzea Jiří Satránský.

Tiba navazovala na dlouhou tradici textilní výroby ve Dvoře Králové. Na počátku 20. století se městu díky velké koncentraci přádelen, tkalcoven, bělidel, bareven a tiskáren přezdívalo český Manchester. Po druhé světové válce, 1. ledna 1946, Tiba vznikla sloučením několika znárodněných závodů na výrobu potištěných tkanin.

V roce 1989 měla Tiba ve třech krajích celkem 22 závodů s šesti přádelnami, deseti tkalcovnami a šesti strojními a sedmi filmovými tiskárnami. V novém tisíciletí však Tiba neustála dovoz levného textilu z Asie a v roce 2007 skončila v konkurzu. Objekty bývalých továren od té doby našly jiné využití nebo byly zbořeny.

Od roku 2019 mohou zájemci o historii textilní výroby ve Dvoře Králové navštívit stálou expozici textilního tisku, která se nachází v objektu Střední školy informatiky a služeb na nábřeží Jiřího Wolkera. V expozici jsou původní stroje, vzorníky, látky či modrotisková dílna. K vidění je například 150 let stará perotina, tiskařský stroj vážící několik tun.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, muzea, textil, Tiba, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum ve Dvoře Králové připomíná výstavou historii bývalé textilky Tiba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.