Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj se snaží přilákat mladé posily do party praktických lékařů

Přilákat absolventy lékařských fakult k praxi praktických lékařů – to je cíl projektu, který spustil Královéhradecký kraj. Zaměřuje se na studenty pátého ročníku medicíny.

Kraj na projektu spolupracuje se Společností všeobecného lékařství ČLS JEP, Lékařskou fakultou v Hradci Králové a Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

„Praktické lékařství je obor, který je zajímavý a který je široký, má spoustu specifik a nikdy vás nebude nudit,“ říká Kateřina Javorská, praktická lékařka z Nového Města nad Metují, která je koordinátorkou projektu. Během přednášek studentům 5. ročníku medicíny přibližuje obor v celém svém širokém rozsahu, zdůrazňuje fakt, že jako jediný přistupuje k pacientovi z pohledu kontinuity péče a v jeho přirozeném prostředí. Taktéž vyjmenovává výhody vlastní všeobecné praxe.

Její slova potvrzuje i krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink, který coby lékař sám na hradecké lékařské fakultě budoucím lékařům přednáší: „Až 80 % mediků vůbec neví, o čem práce praktického lékaře je. Přednášky s nabídkou následné týdenní stáže ve vybraných ordinacích praktických lékařů v kraji už nesou první úspěchy. Zhruba 15 studentů medicíny se nám do projektu přihlásilo s tím, že chtějí praxi u praktického lékaře absolvovat.“

Praktici chybí hlavně na venkově. Jejich věkový průměr navíc stále roste. Studenti díky seminářům, ale především díky stážím v ordinacích mají možnost obor blíže poznat.

Z dostupných zahraničních dat víme, že čím časnější je expozice oboru během studia medicíny, tím spíše se studenti pro daný obor rozhodují. Máme vybrané ordinace ve všech okresech Královéhradeckého kraje, nadstandardní věcným vybavením i personálním zastoupením, kde jsou na venkovskou tématiku a školící metody v evropském kontextu speciálně proškolení lékaři, připravení se studentům během stáže plně věnovat.  Jsou motivovaní a nadšení mladým kolegům předat své zkušenosti a znalosti,“ doplňuje lékařka Kateřina Javorská.

Ordinace praktických lékařů už v dnešní době disponují širokou škálou laboratorních POCT metod a nezřídka i ultrazvukem. Dávno neplatí, že praktický lékař pouze předepisuje léky na kašel nebo vystavuje žádanky. Je to prestižní obor, který nabízí obrovské spektrum možností, jak se v medicíně realizovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky praktik, lékařství, medicína, Královéhradecký kraj, doktor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj se snaží přilákat mladé posily do party praktických lékařů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.