Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V hradeckém kraji bude vlát tibetská vlajka na 30 místech. Připojí se i hejtmanství

I letos bude na stožárech v Hradci Králové vlát tibetská vlajka. K mezinárodní akci Vlajka pro Tibet se v pátek 10. března připojí Královéhradecký kraj i další města. Vyvěšením tibetské vlajky se připomíná potlačení protičínského povstání v hlavním městě Tibetu Lhase v roce 1959.

Na stožáru krajského úřadu na Pivovarském náměstí tibetská vlajka vlála už sedmkrát. Poprvé v roce 2013. Následně pak roku 2017 pravidelně každým rokem.  

„Tato kampaň je vzpomínkou na povstání tibetského lidu proti represím a čínské politice znevýhodňující Tibeťany v jejich vlastní zemi. Zejména v dnešní době je ale potřeba tuto kampaň vnímat v širším kontextu, a to zejména s ohledem na skutečnost už více jak rok probíhající vojenské agrese na území suverénní země nedaleko naší republiky,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek (KDU- ČSL). 

Podle informací z webu projektu se v Královéhradeckém kraji zapojí celkem tři desítky měst a obcí. Mezi nimi bude i město Jičín, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Miletín nebo Teplice nad Metují. O zapojení Hradce Králové rozhodne za 14 dní rada města. 

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Vyvěšením tibetské vlajky se připomíná potlačení protičínského povstání v hlavním městě Tibetu Lhase v roce 1959, po němž odešel do exilu nejvyšší představitel Tibetu, čtrnáctý dalajláma. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Vlajka pro Tibet, Tibet, KDU-ČSL, Pavel Bělobrádek, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji bude vlát tibetská vlajka na 30 místech. Připojí se i hejtmanství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.