Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za zneužití tísňové linky hrozí pokuta až 200 tisíc korun. I přesto se najdou tací, kteří to zkouší

Vtipálci, lidé pod vlivem, děti nebo ti, kteří se chtějí zviditelnit. To je výčet lidí, kteří nejčastěji zneužívájí tísňovou linku. A to i přesto, že jim za to hrozí dvousettisícová pokuta. Poslední takový případ řeší policie v Novém Městě nad Metují. Dvaašedesátiletý muž hned několikrát volal, že ve Slavětíně hoří střecha. Nebyla to pravda.

„Lidé by si měli uvědomit, že při volání na tísňovou linku 158 není nikdo anonymní. Vypátrat volající není těžké a postih je vysoký. Operátoři tísňových linek disponují vyspělým technickým zařízením, které umožňuje nejen zjistit přesné místo volání, ale i jeho telefonní číslo, pak je již snadné odhalit pachatele,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná.  

Muž se dopustil přestupku podle zákona o elektronických komunikacích. Ten přesně definuje pojem „zlomyslná volání na číslo tísňového volání“. Ve správním řízení může padnout pokuta až do výše 200 tisíc korun.  

Tito volající si ve většině případů neuvědomují, že blokují linku pro někoho, kdo rychlou pomoc skutečně potřebuje. Velice často se stává, že tito lidé své hovory na tísňovou linku opakují.  

Policie upozorňuje, že číslo 158 je určené široké veřejnosti pro telefonická oznámení v krajní nouzi. Například při ohrožení života, zdraví, majetku nebo veřejného pořádku. K oznámení trestné činnosti, při pátrání nebo dopravních nehodách.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky tísňové volání, policie, Nové Město nad Metují, Slavětín, 158, zneužití, 112, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zneužití tísňové linky hrozí pokuta až 200 tisíc korun. I přesto se najdou tací, kteří to zkouší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.