Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký kraj plánuje letos dokončit opravy nemocnic v Jičíně a Dvoře

Královéhradecký kraj letos plánuje dokončit práce na modernizaci krajských nemocnic v Jičíně a ve Dvoře Králové, příští rok v Trutnově. Chystá rekonstrukci a dostavbu rychnovské nemocnice a druhou etapu modernizace nemocnice v Náchodě,

"Investice do krajských nemocnic jsou naší prioritou. Chceme zajistit špičkovou péči pro pacienty a zároveň nabídnout moderní pracoviště pro všechny naše zdravotníky. Lékaře a sestry tu budeme mít pouze tehdy, pokud jim kromě odpovídajícího finančního ohodnocení poskytneme podmínky pro další odborný rozvoj v prostředí vybaveném novými technologiemi," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

V areálu jičínské nemocnice pokračuje stavba nového pavilonu onkologie, laboratoří a hematologie. Stavební práce dosud vyšly na 231 milionů korun, tedy zhruba polovinu aktuálního rozpočtu projektu. "Stavba pokračuje podle plánu. Hrubá stavba pavilonu je hotová, dělníci montují okna, probíhají interiérové práce, jako je montáž sádrokartonových příček či montáž rozvodů vody, elektřiny, topení a podobně," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Stavba by měla být hotová v polovině června 2023 a provoz by nový pavilon mohl zahájit v prvním čtvrtletí roku 2024. Vybudování pavilonu, včetně vybavení, by mělo stát více než 580 milionů korun.

Při budování nástavby operačních sálů ve Dvoře Králové nad Labem je zatím prostavěno zhruba 23,5 milionu korun. "Je hotová hrubá stavba a probíhají interiérové práce. Stavba by měla být hotová v srpnu 2023," uvedl Lechmann. Nové operační sály se zázemím staví na budově laboratoří v nemocničním areálu krajské Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem firma Stylbau.

V areálu nemocnice v Trutnově pokračuje stavba nového pavilonu oddělení klinické biochemie. Jsou hotové základy a přízemní část budovy. Prostavěno je zhruba 20 milionů korun ze 139 milionů. Předpoklad dokončení stavby je začátek roku 2024. "V novém třípodlažním objektu se bude nacházet rehabilitace, hematologie a transfuzní stanice. Železobetonová stavba bude provozně navazovat na stávající objekt laboratoří mikrobiologie a imunologie," řekl Lechmann.

V současnosti pokračuje projekční příprava pro stavbu dalšího objektu v areálu trutnovské nemocnice, a to pavilonu urgentního příjmu za více než 200 milionů korun. "Trutnovská nemocnice by se měla dočkat také nového parkovacího domu s kapacitou 320 parkovacích míst za zhruba 190 milionů korun. Se zahájením výstavby se počítá v roce 2024. Rekonstrukcí za více než 30 milionů korun projde také místní stravovací provoz," uvedl Lechmann. Uvedené ceny jsou bez započtení daně.

Po první etapě modernizace náchodské nemocnice, která skončila v roce 2020 a vyšla na 1,4 miliardy korun bez DPH, kraj připravuje druhou etapu. Ta umožní sestěhování zbývajících oddělení a provozů z horního areálu nemocnice do monobloku dolního areálu, a naplní tak celou koncepci modernizace nemocnice. Ještě předtím se v náchodské nemocnici uskutečí přestavba jednoho z pavilonů, kde vznikne nový urgentní příjem, stavební práce by mohly začít na podzim 2023. Odhadované náklady na druhou etapu, která by mohla začít příští rok, jsou přes půl miliardy korun.

Modernizace nemocnice Rychnov nad Kněžnou má začít podle zástupců kraje na přelomu letošního února a března.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mndk.cz

Štítky ČR, správa, stavby, nemocnice, Královéhradecký, Jičín, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj plánuje letos dokončit opravy nemocnic v Jičíně a Dvoře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.