Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začíná druhý den prezidentských voleb. Výsledky sčítání budeme znát odpoledne

Začíná druhý den druhého kola prezidentských voleb. Občané České republiky vybírají mezi generálem Petrem Pavlem a poslancem Andrejem Babišem. Včerejší účast se v Hradci Králové pohybovala kolem 55 procent. Volební místnosti budou otevřené dnes do 14:00. Následně začne sčítání. Výsledky voleb budeme znát ještě během odpoledne.

První kolo prezidentských voleb vyhrál Petr Pavel. Od voličů získal 35,4 procenta a 1 975 056 hlasů. Na těsném druhém místě se umístil Andrej Babiš s 34,9 procenty a 1 952 213 hlasy. Celorepubliková volební účast v prvním kole se dostala na 68,24 procenta. Je tak možné, že bude účast v druhém kole ještě vyšší.  

Půjdete v druhém kole prezidentských voleb k urnám?

Celkem hlasovalo629 čtenářů

Jasným favoritem je podle bookmakerů Petr Pavel. Jeho kurz klesl na 1,06. Na Andreje Babiše je v současnosti kurz 11. Petra Pavla favorizují také předvolební průzkumy. 

V České republice jde teprve o třetí přímou volbu prezidenta. V prvních dvou případech občané zvolili Miloše Zemana. Tímto způsobem se u nás volí od 2010. Do té doby se prezident republiky volil nepřímo. Volba se konala na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu. 

Lidé volí i během světového poháru ve Špindlerově Mlýně  

Za velkého zájmu voličů v největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn pokračuje druhé kolo prezidentských voleb. Ještě včera před otevřením čekaly před volební místností v městské knihovně v centru města desítky lidí. Ve Špindlerově Mlýně, stejně jako v dalších krkonošských střediscích, tradičně zvyšují zájem o volby rekreanti, kteří volí na voličské průkazy. Návštěvnost střediska tentokrát zvyšuje i světový poháru ve slalomu žen, který se uskuteční o víkendu. 

„Volební účast očekáváme ještě vyšší než při prvním kole, kdy dosáhla téměř 85 procent. Zájem je enormní. Za první hodinu odvolilo asi 700 lidí, z toho zhruba 300 na voličské průkazy" řekla ČTK zapisovatelka Ivana Nocarová

Oprávněných voličů je podle ní ve Špindlerově Mlýně 794. Předpokládá se, že na voličský průkaz v horském středisku odvolí zhruba dva tisíce lidí.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky prezidentské volby, Petr Pavel, Andrej Babiš, Česko, Hradec Králové, Špindlerův Mlýn, voličský průkaz, Miloš Zeman, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná druhý den prezidentských voleb. Výsledky sčítání budeme znát odpoledne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.