Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Orlických horách odstartoval extrémní závod psích spřežení Šediváčkův

 V osadě Jedlová na okraji lyžařského střediska Deštné v Orlických horách včera odstartoval 26. ročník extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long. Potrvá do soboty 28. ledna a musheři s tažnými psy ujedou denně okolo padesáti kilometrů.

V Orlických horách změří síly více než 400 tažných psů a téměř 50 závodníků z šest zemí Evropy, například z Rakouska, Polska nebo Slovenska. "Letošní zima nás až do poslední chvíle napínala a nechala nás čekat na sněhovou nadílku. Máme radost, protože příroda nám byla nakonec nakloněna. Podmínky jsou dobré, sněhu je na bezpečné projetí tratě dostatek. Sněhová pokrývka ze sobotní noci a nedělního dne nám umožnila připravit 51 kilometrů dlouhou trať, což je základní jednodenní okruh," uvedl ředitel závodu Pavel Kučera.

Závod má čtyři etapy a psi by měli urazit do konce závodu celkem kolem 180 kilometrů. Součástí závodu je z pátku na sobotu povinný bivak v lokalitě Zámeček-Pádolí, kdy musheři musí se svými psy strávit noc venku a další etapa začíná brzy ráno po probuzení. "Tyto dva dny bude trať trochu kratší nežli základní okruh," řekl Kučera.

V sobotu by spřežení měla dorazit do cíle v Jedlové. Slavnostní vyhlášení výsledků je plánované na sobotu po 15:00. Závodí se se ve více kategoriích, od běžkařů s jediným psem, takzvaný skiering až po dvanáctihlavá spřežení. Na startovní listině je 35 musherů plus 15 bikerů na kolech se širokými pneumatikami, kteří zkusí v závodě svou formu a vytrvalost. Aktuální info a podrobný program je na webu.

Šediváčkům long patří mezi nejobtížnější závody psích spřežení v Evropě a je nejdelším podobným závodem v ČR. Závod dostal jméno po severském psu, kterého zastřelil myslivec před startem prvního ročníku závodu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook

Štítky ČR, kondice, sporty, psí spřežení, Orlické hory, Šediváčkův long

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlických horách odstartoval extrémní závod psích spřežení Šediváčkův  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.