Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecká Drbna si psala s podvodníkem z inzerátu. Jak odhalit podvodného zájemce o zboží?

Hradecká Drbna se podvodům v on-line světě věnuje pravidelně. Za poslední rok jich přibylo. Jen v Královéhradeckém kraji podvodníci okradli lidi o 166 milionů korun. Na jednoho takového podvodníka na bazarovém serveru sBazar narazila i naše redakce. Jak taková konverzace vypadá?

Prodávající na internetovém portálu sBazar zveřejnil inzerát na prodej dětského kočáru ABC Design za 15 tisíc korun. Podvodník se ozval prakticky okamžitě po jeho zveřejnění. „Dobrý den, je stále na prodej,“ poslal přes komunikační platformu WhatsAppu a přiložil odkaz nabízeného zboží.   

Následně dodal, že má o koupi velký zájem a zda fotky odpovídají skutečnému stavu. Poprosil nás, zda bychom nemohli poslat několik dalších fotografií. To jsme udělali. „Do této doby nám nepřišlo nic zvláštního. Komunikace probíhala normálně. Sem tam sice něco špatně napsal nebo vyskloňoval, ale kdo dnes chybu neudělá,“ uvedla Lenka Došková, která komunikaci vedla.  

Následně podvodník sdělil, že je z Plzně a pro kočár si dojet nemůže. Návrh řešení, které spočívalo v objednání kurýra DPD. Ten měl přijet až k domu, kočár vyzvednout, zabalit a kupujícímu dovést. „Peníze obdržíte na svůj bankovní účet ještě předtím, než kurýr pro zboží přijede,“ dodal.  

Ačkoliv už jsme měli podezření, že jde o podvod, nechali jsme ho poslat nám podrobnosti. „Kurýrní služba vás bude kontaktovat a dohodne se s vámi na nejvhodnějším termínu,“ poslal podvodník na WhatsApp. V další zprávně přišel pokyn, který vyzýval k vyplnění osobních údajů na přiloženém odkazu. V tu chvíli jsme konverzaci ukončili a podvodníkovi napsali, že o jeho podvodu víme. V tu chvíli zprávu se zaslaným odkazem vymazal.  

Druhý den jsme se na telefonní číslo uvedené v komunikační aplikaci pokusili dovolat. Operátor nám však sdělil, že volané číslo dočasně nemůže hovor přijmout.  

Kompletní přepis komunikace:  

Kupující: Dobrý den, je kočár stále k dispozici?  

Prodávající: Dobrý den, ano. Stále k dispozici, připravený na předání. 

Kupující: Dobře! Mám velký zájem o koupi. Odpovídá vše popisu a fotografiím? 

Prodávající: Naprosto. Jestli chcete ještě nějaké další, skočím vám je obratem vyfotit. 

Podvodník: Ano. 

Prodávající: (posílá foto) Takto připravený k vyzvednutí. Na místě pro nožičky u sportovní verze je šmouha. Jinak je absolutně čistý. 

Kupující: Bydlím v Plzní a nemohu si přijít koupit zboží osobně. Mohu si objednat doručení kurýrem DPD? Náklady na doručení samozřejmě uhradím. Peníze obdržíte okamžitě na svůj bankovní účet ještě předtím, než si kurýr přijede zboží vyzvednout. 

Prodávající: Můžeme se určitě domluvit na zaslání. Jen si nejsem jistý, jak tak velký balík zabalím. 

Kupující: Nebojte se, kurýr vám zásilku zabalí. 

Prodávající: Dobrá. Jen s tím nemám zkušenosti. Můžeme si kdyžtak zavolat, abychom se domluvili? 

Kupující: Funguje to velmi snadno. Zaplatím za váš produkt na webových stránkách DPD a pošlu vám odkaz s údaji o objednávce. Obdržíte peníze za zboží / Kurýrní služba vás poté bude kontaktovat a dohodne se s vámi na nejvhodnějším způsobu doručení. Dobře?  

Kupující: (posílá odkaz). 

Prodávající: Tady to musím zastavit. Takto rozhodně ne. Jestli máte o kočár zájem, uděláme to následovně. Postarám se o zabalení a přepravu (kterou předem uhradíte). Ve chvíli, kdy přijdou peníze, tak kočár odešlu. Pokud vám to nevyhovuje, tak 31. ledna jedu do Prahy a můžeme se sejít na půl cesty u osobního předání. 

Prodávající: Můžu mít otázku? Kolik lidí vám na tohle týdně skočí? 

Kupující:

Prodávající: V tomhle případě to neklaplo především proto, že jste narazili na novináře. O podobných podvodech píšu prakticky každý týden... S dovolením naší konverzaci použiju jako materiál do dalšího článku. 

Kupující: Dobře! 

Policie upozorňuje, abychom si na jednání podvodníků na internetu dávali pozor. Od komunikace nebo obchodu bychom měli odstoupit vždy při první (byť jen sebemenší) pochybnosti.  

„Při prodeji věcí a očekávané platby za něj, poskytujte zájemci pouze číslo svého účtu. Hlavně se nepřihlašujte do internetového bankovnictví přes zasílané odkazy a ani v nich nevyplňujte údaje z platební karty. Internetové bankovnictví chraňte jako oko v hlavě,“ uvádí na webu policie mluvčí Iva Kormošová.   

V žádném případě bychom nikdy neměli poskytovat svoje přístupové údaje do internetového bankovnictví, potvrzovací SMS kódy nebo vzdálený přístup do počítače. A to ani zaměstnancům bank nebo úřadů.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky podvod, peníze, Královéhradecký kraj, internetové bankovnictví, WhatsApp, Plzeň, Krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká Drbna si psala s podvodníkem z inzerátu. Jak odhalit podvodného zájemce o zboží?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.