Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Příprava na stavbu nové křižovatky Mileta začne ještě letos. Na jaře se vypíše výběrové řízení

Už 20 let řidiči v Hradci Králové čekají na novou křižovatku Mileta na vnitřním okruhu města. Na její rekonstrukci pracuje město, kraj i Ředitelství silnic (ŘSD) a dálnic. Všichni se teď dohodli na tom, že výběrové řízení na stavební firmu může začít na jaře. První práce mohou podle magistrátu začít ještě před koncem letošního roku.

Podle původních plánů měl mít každý ze zmíněných subjektů svou vlastní smlouvu a dodavatele. Nakonec se zástupci všech stran domluvili na tom, že bude výhodnější jít do projektu jako celek. „Tím dojde k zjednodušení a zefektivnění celého toho procesu přípravy a výběrového řízení,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09).  

Rekonstrukce křižovatky a jejího okolí má vyjít na zhruba 400 milionů korun. Hradec Králové má zaplatit 170 milionů. Zbytek si rozdělí Ředitelství silnic a dálnic a Královéhradecký kraj. „S prvními pracemi by se mohlo začít ještě před koncem letošního roku,“ potvrdil náměstek. Podle jeho slov půjde především o terénní úpravy a také odvoz suti.  

Jak bude nová křižovatka Mileta vypadat?  

Řidiči určitě ocení podchody pro chodce, kteří se tak zcela vyhnou frekventované silnici. Přechody v těsné blízkosti křižovatky lidé z Hradce Králové často kritizují na nové Fortně nebo nechvalně známém kruhovém objezdu Koruna.  

„Další změnou je doplnění křižovatky o propojku pro vozidla odbočující vpravo, čímž dojde ke zvýšení kapacity křižovatky,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.  

Vedle velké Milety na Gočárově okruhu vznikne i druhá křižovatka, která bude v místě současné odbočky do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Kromě areálu nemocnice do sebe napojí i výjezd záchranné služby a také Zborovskou ulici.  

Kromě samotné silnice a dvou křižovatek budou v okolí vybudovány i nové chodníky, pouliční osvětlení a zastávky městské hromadné dopravy.  

Příprava rekonstrukce trvá 20 let 

Stavební povolení na křižovatku bylo vydáno v polovině loňského roku. Ani do té doby však nešlo vše podle plánů. Například dokumenty k vlivu stavby na životní prostředí ŘSD získalo až v roce 2006. „Tehdejší vydané územní rozhodnutí napadlo Občanské sdružení, které navrhlo vlastní řešení,“ řekla Hradecké Drbně mluvčí ŘSD Nina Ledvinová

Kdy konkrétně bude nová Mileta v provozu je zatím těžké odhadovat. Zhruba půl roku staré plány hovoří o roku 2024. 

„Křižovatka Mileta je jedním z klíčových dopravních uzlů v krajském městě Hradci Králové. Kříží se tam hlavní silniční okruh, kudy proudí doprava z dálnice D11 na Brno a Ostravu s tepnou, po které míří do města obyvatelé hustě osídleného Moravského předměstí,“ řekla Ledvinová. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Mileta, křižovatka, rekonstrukce, Hradec Králové, doprava, modernizace, výběrové, řízení, město, kraj, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Voda

Doufal jsem v mimoúrovňovou křižovatku, tak ni, úspora v dopravě minimální a jsou tam jen tři podchody, už se těším na ty pěší co budou přebíhat silnici cestou z MHD do školy.

Pátek, 20. ledna 2023, 18:57Odpovědět

Příprava na stavbu nové křižovatky Mileta začne ještě letos. Na jaře se vypíše výběrové řízení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.