Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obyvatelé Habřiny chtějí obnovu kostela na vrchu Chloumek. Rozhodli o tom v referendu

Obyvatelé Habřiny na Královéhradecku si přejí obnovu areálu kostela na vrchu Chloumek. Rozhodli o tom v referendu. Dvě třetiny se vyslovily pro záchranu památky.

V obci je 236 voličů, k volbám přišlo 178 z nich, 177 hlasů bylo platných. Pro obnovu památky hlasovalo 111 lidí, 65 bylo proti, jeden hlas se zdržel, nevyslovil se ani pro jednu variantu, uvedla místostarostka. "Výsledek hodnotíme pozitivně, referendum je platné a závazné," řekla místostarostka Dagmar Bittnerová.

Hybatelem projektu je Spolek Chloumek. Římskokatolický poutní kostel svatého Václava je památkově chráněný a stojí od centra Habřiny asi 1,5 kilometru. Areál je vidět z dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Jeho obnova je rozdělená na dvě části. Jedná se o rekonstrukci historických objektů a o novostavbu rondelu, tedy kruhového objektu zapuštěného pod úroveň povrchu.

Rondel by podle spolku měl sloužit především jako pietní místo, místo pro meditaci a příležitostně pro konání duchovních či společenských akcí. Vzniknout by měl v prostoru mezi areálem kostela a novodobým hřbitovem. Náklady na obnovu areálu se podle původních odhadů pohybují 70 až 80 milionů korun.

Historická část je ve vlastnictví církve, se kterou má spolek smlouvu. Nový rondel bude stát na pozemcích obce. "Radost mám obrovskou, je to zavazující. Pustíme se do projektové dokumentace na oba projekty. Cesta bude dlouhá, nebude to jednoduchý proces. Paralelně budeme zajišťovat financování z evropských dotací, pravděpodobné jsou z dotací české-polské spolupráce," řekl Martin Klimpl ze spolku.

Technické zázemí, tedy malá provozní kancelář, toalety a šatny, budou umístěné v rekonstruovaném domě hrobníka a zvonici. Po obvodu krytého ochozu je navržena galerie, v případě nepříznivého počasí bude možné atrium zastřešit lehkou konstrukcí. Veškeré prostory budou bezbariérové.

Podzemní rondel odkazuje také na legendu z přelomu 11. a 12. století. Nedaleko konala bitva a jeden zraněný šlechtic na útěku před pronásledovateli našel úkryt na Chloumku v jezevčí noře. Svatému Václavu slíbil, že když to přežije, postaví na jeho počest kapli.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mapio.net

Štítky ČR, referendum, stavby, památky, Chloumek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Habřiny chtějí obnovu kostela na vrchu Chloumek. Rozhodli o tom v referendu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.