Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak správně volit prezidenta? Volby začínají na drive-in stanovištích v okresních městech

Tento pátek budou obyvatelé České republiky volit novou hlavu státu. První kolo voleb se koná už tento pátek a sobotu. Dnes mohou volit pouze lidé v karanténě nebo izolaci. V Královéhradeckém kraji je pro ně připraveno pět drive-in hlasovacích stanovišť. Co vše budou lidé u voleb potřebovat? A jak správně udělit hlas?

První kolo prezidentských voleb se koná 13. a 14. ledna. Případné druhé kolo se uskuteční 27. a 28. ledna. V pátek budou volební místnosti otevřené od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. 

Jak hlasovat ve volební místnosti?  

Aby mohl volič vhodit hlas do urny, musí volební komisi předložit platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Pokud si nechal vydat voličský průkaz, musí ho vzít s sebou. A to i ve chvíli, kdy se rozhodl volit v místě trvalého bydliště.  

Od volební komise dostane volič úřední obálku, se kterou se odebere za plentu. Do ní vloží jeden jeden hlasovací lístek, který nijak neupravuje. Obálku s tímto hlasem pak vhodí do volební schránky.  

Každý volič musí hlasovat osobně. Žádné zastoupení není možné. Dovolená je pouze asistence v případě zdravotních komplikací. V tu chvíli mohou za plentu dva lidi současně. Pomáhající osoba však nesmí být z řad volební komise.  

Na každém z voličů je také, aby si ověřil platnost hlasovacího lístku. Ten nesmí být přetržen, nesmí být pomalován nebo přetržen. Hlas se stává neplatným i ve chvíli, kdy se do urny hodí samotný nebo v jiné než úřední obálce.  

Kde volit?  

Tradiční kolo voleb se koná ve volebních místnostech, stejně jako tomu bylo i v případě voleb do obecních zastupitelstvem nebo sněmovny. Bez voličského průkazu musí volič hlasovat v místě svého trvalého bydliště. Konkrétní adresu volební místnosti najdou lidé na webech města nebo na hlasovacích lístcích.  

Výjimku mají lidé hlasující v karanténě nebo izolaci. Ti mohou volit hlavu už ve středu. A to na jednom z pěti takzvaných drive-in stanovištích. Svůj hlas odevzdají z okénka svého auta. Před samotným hlasováním obdrží úřední obálku a komisi předloží platný doklad totožnosti.  

Lidé v karanténě si mohou požádat o přenosnou urnu. V takovém případě musí telefonicky nahlásit krajskému úřadu, že žádají příjezd komise pro hlasování. A to nejpozději do čtvrteční osmé hodiny večer. 

Přímá volba prezidenta je v České republice relativně novou záležitostí. Poprvé si obyvatelé země volili svého prezidenta v roce 2012. Do té doby byl prezident volen nepřímo Parlamentem. Volba se koná v posledních šedesáti dnech volebního období úřadujícího prezidenta republiky, nejpozději však třicet dnů před uplynutím jeho volebního období.  

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Pilný

Štítky volby, prezident, karanténa, izolace, drive-in, okres, lístky, hlasovací, návod, přehled, první, kolo, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak správně volit prezidenta? Volby začínají na drive-in stanovištích v okresních městech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.