Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Hradci Králové vyroste nový domov pro lidi se zdravotním postižením

V Hradci Králové v místní části Roudnička roste nový domov pro osoby se zdravotním postižením. Nové zařízení bude stát na místě bývalého národního výboru. Poskytne plně vybavený domov pro 18 klientů se zdravotním postižením. Konečná cenovka je 74 milionů. Většinu chce kraj získat z dotace.

„Jeho cílem je zvýšení kapacit pobytových služeb sociální péče komunitního charakteru pro osoby s postižením a současně zvýšení místní dostupnosti tohoto typu služeb pro obyvatele Královéhradeckého kraje,“ uvedl na webu hejtmanství mluvčí kraje Dan Lechmann

V Hradci Králové nově vznikne nový a plně vybavený domov pro 18 klientů se zdravotním postižením a také zázemí pro denní programy. Celkem jde o tři samostatné domácnosti, které pojmou po šesti lidech. Jejich součástí budou jednolůžkové pokoje, kuchyň, obývací pokoj s jídelním koutem a koupelnou. „Pobytové zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou potřebné podpory na Hradecku zatím chybí,“ dodal Lechmann.  

Za demolici původního objektu a stavbu nového bude muset Královéhradecký kraj zaplatit 74 milionů korun. Tuto částku však pokrátí díky získané dotaci v hodnotě 54 milionů korun. Tu poskytlo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.  

Pro sociálně slabé připravuje bydlení město

Na Pražské třídě v městské části Kukleny v Hradci Králové město rekonstruuje bytový dům, kde vzniká jedenáct nových bytů. Původní záměr radnice byl využívat objekt na sociální bydlení, na jehož výstavbu by se mohla čerpat dotace z evropských fondů. Od toho ale radnice ustoupila a byty nakonec zařadí do svého bytového fondu. V budoucnu by se tak z nich mohly stát byty startovací, pro rodiny s dětmi, nebo komerční. 

Město zahájilo přípravu rekonstrukce objektu už před několika lety a samotné stavební práce byly zahájeny na podzim roku 2020. Jde o investici za necelých 29 milionů korun včetně DPH. 

Rekonstrukce bytového domu už finišuje. Došlo tady k výměně topení a oken, opravena byla také střecha. Vystavělo se zázemí se sušárnou, místností pro kola a kočárky a skladem nářadí. V objektu je celkem jedenáct bytů včetně jednoho bezbariérového. Hotovo má být do jara.  

Ohodnoť článek

Foto Steve Buissinne | Pixabay

Štítky bydlení, Hadec Králové, Biřička, zdravotní, postižení, sociální, péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vyroste nový domov pro lidi se zdravotním postižením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.