Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tento týden skončí hlasování o Alej roku 2022. Hradecký kraj má šest nominací

12. ročník ankety Alej roku bude rozhodnutý už tuto středu. 11. ledna skončí hlasování a zjistíme, jaká z dvaadevadesáti přihlášených alejí získá nejvíce hlasů. Královéhradecký kraj má tři adepty. V posledním ročníku si nejlépe vedlo stromořadí v Jílovicích.

První nominovanou v Královéhradeckém kraji byla lipová alej ke hřbitovu v Dobrušce. Následně se přidala i alej ke Starému Bělidlu v Babiččině údolí, alej Kateřiny Zaháňské v Náchodě, javorová alej a kaštanka v Zlíčí a taky alej u Pomníku jezdecké bitvy 1866 ve Vysokově.   

Ani jedna ze zmíněných alejí však není v top pěti nejlépe hodnocených. Počet hlasů sice není veřejný, ale organizátoři zveřejnili předběžné výsledky. Prozatím je na tom nejlépe lipová alej na Uhlířském vrchu v Moravskoslezském kraji.  

„Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy nám totiž pomáhají zmírňovat následky veder a přívalových srážek,“ vysvětluje v tiskové zprávě koordinátorka ankety Klára Ondrigová.    

Minulý ročník se na prvním místě umístila Klokotská alej z jižních Čech. Ta lemuje cestu, která byla založená koncem 17. století. Samotná alej byla vysázená v roce 1836. Z Královéhradeckého kraje se nejlépe umístila alej ke 100. výročí Československa v Jílovicích. V celorepublikovém žebříčku se umístila na 29. místě z 93 přihlášených.   

Celostátním vítězem se v minulém roce stala klokotská alej v Táboře. „V květnu jsme na počest naší krásné aleje pořádali slavnost a umístili ceduli na čestné místo. Vítězství znamenalo i objevení tak krásného a magického místa pro ty, kteří třeba ani nevěděli, kde se Klokoty, příměstská část Tábora a dříve samostatná obec, nachází,“ uvedla v tiskové zprávě Jana Hrálová, která loňského vítěze do soutěže nominovala.  

Autor letošní vítězné aleje získá hlavní cenu, kterou je let balonem. Každý vítěz v jednotlivých krajích obdrží dárkové balíčky. Autoři tří nejlepších fotografií získají digitální fotoaparát. 

Ohodnoť článek

Foto Alej roku

Štítky Alej roku, příroda, anketa, hlasování, Královéhradecký, kraj, ČR, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tento týden skončí hlasování o Alej roku 2022. Hradecký kraj má šest nominací  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.