Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V hradeckém kraji se navzdory oblevě lyžuje na více než 20 kilometrech sjezdovek

Lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji bojují za udržení provozu. Chybí přírodní sníh a neobvykle vysoké teploty znemožňují zasněžovat. Skiareály v Krkonoších a Orlických horách nadále nabízejí více než 20 kilometrů upravených sjezdových tratí, vyplynulo z dnešních informací lyžařských středisek. Na hřebenech Krkonoš je podle horské služby nesouvislá sněhová pokrývka, více sněhu je na závětrných svazích v odtrhových zónách a ve žlabech. V Krkonoších v současnosti neplatí žádný stupeň lavinového nebezpečí.

V největším krkonošském lyžařském areálu Špindlerův Mlýn je aktuálně v provozu osm z 18 sjezdovek, zhruba 12 kilometrů sjezdových tratí. "Nabídka pro lyžaře by měla být zachována ve stejném rozsahu i v následujících dnech. Na upravených sjezdových tratí je od 20 do 60 centimetrů sněhu," řekl Adam Svačina ze špindlerovského areálu. Za plného provozu areál nabízí 27 kilometrů sjezdovek.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec se lyžuje na 11 kilometrech sjezdovek. "Otevřené sjezdovky zůstávají na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, ve Velké Úpě a na Malé Úpě. V Černém Dole je od čtvrtka otevřená pouze dětská lokalita LIVE park s pojízdným kobercem, dětským vlekem a malou sjezdovkou. V parku vyučuje lyžařská škola SkiResort Live," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Ve SkiResortu jsou podle ní nejlepší lyžařské podmínky v Peci pod Sněžkou. "V provozu zůstávají skibusové linky mezi Janskými Lázněmi a Pecí a mezi Velkou Úpou a Pecí pod Sněžkou," uvedla Plchová. SkiResort Černá hora - Pec za plného provozu na jeden skipas nabízí lyžování zhruba na 50 kilometrech upravených sjezdovek.

V Krkonoších se lyžuje také v menších areálech, například v Mladých Bukách na Trutnovsku.

V provozu jsou v Královéhradeckém kraji nadále dvě velká orlickohorská lyžařská střediska v Deštném a Říčkách. "Sjezdové tratě máme otevřené dvě ze tří, je na nich od 20 do 40 centimetrů technického sněhu. Je to boj, teploty jsou vysoko. Předpokládáme, že v tomto režimu to udržíme i o víkendu a v dalších dnech. Na to jaké je počasí, jsou podmínky pro lyžování na otevřených sjezdovkách slušné," řekl Petr Kánský ze Skicentra Říčky.

V Deštném v Orlických horách se lyžuje na dvou hlavních sjezdovkách, lyžaři mají k dispozici také propojovací louky, na kterých je technický sníh. "Přírodní sníh není už tři týdny a z toho technického nám ubyla polovina. Dvě hlavní sjezdovky jsou v dobrém stavu. Myslíme si, že je udržíme v provozu ještě relativně dlouho. Přerušili jsme večerní lyžování, denní provoz ohrožen není," řekl ředitel deštenského střediska Petr Prouza.

Dnes má být v Královéhradeckém kraji proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat nad nulou, mezi šesti až devíti stupni Celsia, na horách mezi plus třemi až plus šesti stupni. Silný vítr během odpoledne začne slábnout.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ivabalk | Pixabay

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji se navzdory oblevě lyžuje na více než 20 kilometrech sjezdovek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.