Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Habřině na Hradecku budou lidé volit prezidenta i hlasovat v referendu

V obci Habřina na Hradecku se v termínu prezidentských voleb 13. a 14. ledna uskuteční místní referendum k projektu obnovy areálu kostela na vrchu Chloumek a související výstavby víceúčelového objektu, takzvaného rondelu.

Hlasy v referendu mohou lidé po oba dva dny odevzdat ve volební místnosti v budově obecního úřadu, kde budou k dispozici hlasovací lístky. Informovali o tom na webu zástupci obce. Památkově chráněný římskokatolický poutní kostel svatého Václava je vzdálen z centra Habřiny asi 1,5 kilometru.

Obyvatelé Habřiny se v referendu mohou vyslovit, jestli souhlasí s tím, aby zastupitelstvo obce podniklo veškeré nezbytné kroky včetně udělení nutných souhlasů k tomu, aby se projekt uskutečnil, uvedl úřad. Hybatelem projektu je Spolek na obnovu kostela sv. Václava na Chloumku.

Obnova areálu na dohled dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří je rozdělená na dva projekty. Jedním je rekonstrukce historických objektů a druhým je novostavba rondelu, tedy kruhového objektu zapuštěného pod úroveň povrchu. Náklady na obnovu areálu se podle původních odhadů pohybují v řádech desítek milionů korun.

Rondel by podle spolku měl sloužit především jako pietní místo, místo pro meditaci a příležitostně pro konání duchovních či společenských akcí. Vzniknout by měl v prostoru mezi areálem kostela a novodobým hřbitovem. "Tento nový prvek má prostý tvar kruhu a odkazuje tak na prehistorické kruhové rondely, kterých je v archeologických nálezech v okolní krajině velké množství," uvedl spolek.

Technické zázemí, tedy malá provozní kancelář, toalety a šatny, budou umístěné v rekonstruovaném domě hrobníka a zvonici. Po obvodu krytého ochozu je navržena galerie, v případě nepříznivého počasí bude možné atrium zastřešit lehkou konstrukcí. Veškeré prostory budou bezbariérově přístupné, uvedl spolek.

Podle autorů projektu podzemní rondel odkazuje také na legendu z přelomu 11. a 12. století, kdy se nedaleko konala bitva a jeden zraněný šlechtic na útěku před pronásledovateli našel úkryt na Chloumku v jezevčí noře. Svatému Václavu měl učinit slib, že když to přežije, postaví na jeho počest kapli.

Areál na Chloumku byl podle spolku v minulosti součástí duchovního a společenského života a historie místních obyvatel, konaly se tam bohoslužby, svatováclavské poutě. Za minulého režimu byl význam místa potlačován.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto finance.cz

Štítky ČR, volby, stavby, památky, referendum, Chloumek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Habřině na Hradecku budou lidé volit prezidenta i hlasovat v referendu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.