Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo další mládě kriticky ohrožené žirafy

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se včera narodilo další mládě kriticky ohrožené žirafy Rothschildovy. Předchozí mládě žirafy Rothschildovy se v safari parku narodilo loni 23. prosince. Dvorský chov žiraf patří k nejvýznamnějším na světě.

Včera  narozený samec je 176. žirafou Rothschildovou narozenou v historii zoo. Současně je prvním zvířecím mládětem narozeným v zoo v letošním roce. Jeho matkou je ve Dvoře Králové narozená samice Ella, otcem samec Bořek, který se narodil před 15 lety v Praze. V prosinci narozené mládě byla samice.

Žirafy Rothschildovy jsou v přírodě kriticky ohrožené. Populace chovaná v zajetí je poměrně početná. "Chov je však třeba řídit tak, aby byl dlouhodobě udržitelný a geneticky rozmanitý," řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková.

Mladé žirafy nyní zůstávají i s matkami v zázemí zoo. Návštěvníci je uvidí zhruba v dubnu, kdy žirafy osídlí velký letní výběh.

První mládě žirafy se v zoo podařilo odchovat v roce 1972. Dosud se ve Dvoře Králové narodilo celkem 270 žiraf. Z toho 176 připadá na žirafy Rothschildovy, zbytek připadá na žirafy síťované.

Počátkem unikátního chovu ve Dvoře se staly výpravy někdejšího ředitele dvorské zoo Josefa Vágnera do Afriky. Z nich mezi lety 1969 a 1972 přivezl přes sto žiraf a víc než 2000 dalších zvířat. Krev dvorských chovů tvoří základ chovných skupin v mnoha zoo po celém světě a znamená pojistku pro jejich zachování i v případě, že by v přírodě byly vyhubeny, uvedli zástupci safari parku.

Zatímco v roce 1985 žilo na světě kolem 155 tisíc žiraf, v roce 2015 to bylo kolem 95 tisíc. Za poklesem jejich populace stojí přeměna přirozeného prostředí, úbytek míst k pastvě, pytláctví i války. "Právě kvůli válkám a pytláctví je nyní žirafa Rothschildova jednou z nejohroženějších. V divočině jich není více než 1600," uvedl zoolog dvorské zoo Luděk Čulík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zoo, žirafy, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo další mládě kriticky ohrožené žirafy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.