Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sněžku zasáhl vítr o síle orkánu. Oteplení a déšť omezují lyžování

Sněžku v noci na dnešek zasáhl vítr o síle orkánu. Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky rychlost větru zhruba hodinu a půl před páteční půlnocí v nárazu dosáhla 139 kilometrů v hodině. Hranice orkánu činí 117,7 kilometru v hodině. Dnes dopoledne vítr zeslábl na rychlost v nárazech přes 100 kilometrů v hodině. V noci na dnešek v Krkonoších napršelo kolem deseti litrů vody na metr čtvereční a některá střediska oznámila omezení lyžování.

Kvůli silnému větru se dnes nerozjel horní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Horní úsek lanovky byl kvůli silnému větru mimo provoz i v minulých dnech. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti 60 kilometrů v hodině, uvedli lanovkáři na webu. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil.

Na Sněžce byla dnes dopoledne silná mlha a teplota vystoupala na plus 2,5 stupně Celsia, v níže položených střediscích bylo kolem plus šesti stupňů. Pocitová teplota byla na Sněžce kvůli silnému větru kolem minus pěti stupňů. Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem byl vítr výrazně slabší, v nárazech dnes ráno dosahoval rychlosti přes 40 kilometrů v hodině.

Přes výrazné oteplení zůstávají hlavní lyžařské areály v Krkonoších v provozu. Lyžuje se především na technickém sněhu, kterého na sjezdovkách leží přibližně od 15 do 50 centimetrů. Mimo uměle zasněžené sjezdovky je na svazích tráva.

Vlekaři ve Špindlerově Mlýně dnes oznámili, že od 2. ledna kvůli nepříznivému počasí uzavřou sjezdovku malý hank ve Svatém Petru a sjezdovku Labská a mimo provoz bude také dvousedačková lanovka ve Svatém Petru a lanovka Labská. "Prosíme návštěvníky, aby sledovali značení o částečných omezeních na sjezdovkách a nevjížděli do uzavřených částí," uvedli špindlerovští vlekaři.

V Malé Úpě vlekaři upozornili na omezené lyžařské propojení mezi dvěma maloúpskými areály. "Propojení je sjízdné pouze s velkou opatrností a některé části bohužel musíme zvládnout bez lyží. Moravanská spojka a její druhá polovina není sjízdná. Spojka I je z druhé poloviny také nesjízdná," uvedli vlekaři.

Na hřebenech Krkonoš je 20 až 40 centimetrů sněhu a souvislá pokrývka je v horních partiích hor ve výškách nad 1100 metrů nad mořem. Stále platí nejnižší první lavinový stupeň z pětibodové škály.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, počasí, rekreace, vítr, lanovky, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněžku zasáhl vítr o síle orkánu. Oteplení a déšť omezují lyžování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.