Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoční pohádka České televize vznikala i v hradeckém kraji. Jmenuje se Krakonošovo tajemství

Letošní vánoční pohádku Krakonošovo tajemství natočil režisér Peter Bebjak. Česká televize ji odvysílá 25. prosince od 20:10 na ČT1. Úplně poprvé v ní Krakonoš ztvární hlavní roly. Několik scén této pohádky vznikalo i v Královéhradeckém kraji.

Krakonoše ztvární David Švehlík, v dalších rolích se představí Jakub Prachař, Ondřej Sokol, Jan Nedbal, Leona Skleničková nebo Martin Huba. 

"Krakonošovo tajemství má podle mě v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky," uvedl pro ČTK režisér Bebjak. 

Scénář zavede diváky na zámek Hůrka do podhůří Krkonoš. Do něj přijíždí jeho nový majitel Štěpán se svojí snoubenkou komtesou Blankou a mladším bratrem Adamem. Cestou Štěpánův kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku, Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. Otázkou je, zda se naplní jejich láska a jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka. 

„Rozporuplná a tajemná postava Krakonoše patří k nejzajímavějším hrdinům našich pověstí a pohádek. Lidé si o vládci a ochránci Krkonoš a jejich pokladů vyprávějí už několik století, knížek o Krakonošovi jsou desítky, možná stovky. Ale ani vědci se neshodnou na tom, kdo to vlastně Krakonoš je a odkud se vzal. Náš příběh přináší jednu z možných odpovědí na tuto věčnou otázku," podotkla pro ČTK autorka scénáře a kreativní producentka ČT Barbara Johnsonová

Představitel Krakonoše David Švehlík řekl, že Krakonoš byl pro jeho dětství zásadním hrdinou díky herci Františku Peterkovi a Krkonošským pohádkám. „V té naší je ale postava pána hor jiná a rovnou mohu slíbit jisté překvapení. Pro mne je poctou zahrát si v pohádce. Obzvláště pak, když je jako tato dobře napsaná," konstatoval Švehlík. 

Vánoční pohádka se natáčela v Královéhradeckém kraji 

Nová pohádka se natáčela hned na několika místech. Filmaři navštívili například hrady Kost a Sovinec a zámky Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí. Dále pak v Příchovicích, Úštěku a ve skanzenu Veselý kopec. Krakonošova chalupa vznikla v kulisách brněnského studia České televize a následně byla postavena na Bílé skále kousek od Příchovic. 

Například Hrádek u Nechanic je cílem filmařů velice často. Už v roce 1964 v jeho zahradách vzniklo několik záběrů do filmu Atentát. O dva roky později se zde natáčela část filmu Hotel pro cizince a v roce 1978 část pohádky Princ a Večernice.  

Z novodobé produkce filmy Milenec lady Chatterleyové, Tmavomodrý svět, Troškova romance Andělská tvář, detektivky Panství či Z pekla s Johnny Deppem, Noc lučištníka či v pohádkách nebo v seriálu o komisaři Maigretovi. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize | Zdroj ČTK, ČSFD

Štítky Krakonošovo tajemství, Krkonoše, Hrádek u Nechanic, natáčení, pohádka, Vánoce, Královéhradecký, kraj, Česká televize, film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční pohádka České televize vznikala i v hradeckém kraji. Jmenuje se Krakonošovo tajemství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.