Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na horách na východě Čech začala plnohodnotná lyžařská sezona

Víkend, hlavně neděle, se na horách povedl! Lyžaři si užívali kilometry upravených sjezdovek a na nich čerstvý prašan. Většina skiareálů je otevřená a další se otevřou v tomto týdnu.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec se o víkendu lyžovalo v areálech na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou a v Malé Úpě, celkem téměř na 20 kilometrech sjezdovek. Pro běžecké lyžování jsou upravené trasy na Černé hoře a na Malé Úpě. "Do Pece pod Sněžkou a na Černou horu dorazilo v sobotu a v neděli téměř 7000 sjezdařů, běžkařů a výletníků, na Malé Úpě asi 1300," uvedla Zina Plchová ze SkiResortu.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn měli lyžaři o víkendu k dispozici zhruba 13 kilometrů upravených sjezdovek. V provozu byly čtyři lanovky. "Plánujeme postupně rozsah sjezdovek rozšířit, další uvedeme do provozu během týdne. Jsme příjemně překvapeni zájmem o lyžování, návštěvnost je na tuto část sezony docela vysoká," řekl ČTK vedoucí skiareálu ve Špindlerově Mlýně René Hroneš. Asi na hodinu se dnes po poledni kvůli poruše zastavila lanovka ve Svatém Petru, uvízlo na ní asi 130 lidí. Poté se je podařilo v nouzovém režimu svézt do stanice. Podle Hroneše je již závada opravená a lanovka v provozu.

Areál v Říčkách v Orlických horách zahájil sezonu ve čtvrtek. K dispozici byly více než čtyři kilometry sjezdovek, lanová dráha a s jednou výjimkou všechny vleky. "Návštěvnost o víkendu gradovala. Nebylo plno, ale jezdilo se bez čekacích dob a na poslední adventní víkend to považujeme za slušnou návštěvnost," řekl Petr Kánský ze Skicentra Říčky. Sněhové podmínky jsou podle něj velmi dobré, na svazích leží až 60 centimetrů sněhu. Středisko chce v dalších dnech stav sjezdovek ještě zdokonalovat. "Upravili jsme také na víkend běžecké tratě v rozsahu Homole až Panské polce, což představuje okruhy do 20 kilometrů," uvedl Kánský.

Spokojení jsou i v horském resortu Dolní Morava pod Králickým Sněžníkem na Orlickoústecku. V současnosti nabízí více než sedm z deseti kilometrů sjezdových tratí, zasněžují se zbývající. "Hlavní trasy jsou všechny sjízdné, černou sjezdovku jsme nechali záměrně až na závěr, protože ji využívá nejméně lyžařů," řekl ředitel rozvoje, obchodu a marketingu horského resortu Dolní Morava Tomáš Drápal. Otevřené budou sjezdovky i ve všední dny, přestože návštěvnost ještě není vysoká. Hlavní nápor středisko očekává v posledním prosincovém týdnu.

Lyžovat se již začalo i v níže položených oblastech. V Hlinsku na Chrudimsku se vleky rozjely v sobotu, v provozu jsou všechny tratě. Podle Roberta Vokáče ze Skiklubu Hlinsko by sněhová pokrývka měla vydržet i přes vánoční svátky, pokud nepřijde obleva a déšť.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky lyže, sezóna, sjezdovky, provoz, zimní sezóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na horách na východě Čech začala plnohodnotná lyžařská sezona  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.