Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V hradeckém kraji si lidé připomenou Václava Havla i pochodem na Hrádeček

Lidé v Královéhradeckém kraji si v neděli 18. prosince na několika místech připomenou bývalého prezidenta Václava Havla a jeho odkaz. V neděli uplyne 11 let od jeho úmrtí. Například na Trutnovsku se uskuteční vzpomínkový pochod k jeho chalupě na Hrádečku. Vzpomínková akce bude také v Hradci Králové ve Wonkově ulici před městskou knihovnou u Lavičky Václava Havla. Bývalý prezident a dramatik Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011 ve věku 75 let. Narodil se 5. října 1936.

Vzpomínkový pochod na Hrádeček je naplánovaný na nedělní dopoledne. Sraz účastníků bude v 9:00 na parkovišti u trutnovského pivovaru, odkud vyrazí po modré turistické značce. "Chceme společně zavzpomínat na osobnost našeho prvního polistopadového prezidenta a uctít tak jeho památku," uvedla Radka Severová ze skupiny Milion Chvilek Hradec Králové.

U lavičky Václava Havla před hradeckou městskou knihovnou začne vzpomínkové setkání v neděli v 11:00. "V rámci tohoto vzpomínkového aktu proběhne i čtení textů z jeho děl v podání Jana Vápeníka, herce z Klicperova divadla," uvedla mluvčí královéhradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Bývalého prezidenta připomíná v Královéhradeckém kraji několik míst, v Hradci Králové například také piazzetta uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové, která od podzimu 2019 nese název náměstí Václava Havla. S návrhem pojmenovat část kampusu po bývalém prezidentovi Havlovi přišla hradecká univerzita. Také v Trutnově mají odkaz na prvního polistopadového prezidenta, nábřeží Václava Havla.

Státní pohřeb bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla se konal 23. prosince 2011, se světově uznávaným státníkem se tehdy do Prahy přijelo rozloučit 16 prezidentů, mezi nimi prezidenti Francie, Německa, Polska či Slovenska, a desítky dalších hostů. Svého přítele Havla přiletěla na jeho poslední cestě vyprovodit někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, nechyběli ani americký exprezident Bill Clinton s manželkou Hillary. S Havlem se v prosinci 2011 osobně rozloučily i desetitisíce Čechů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, historie, prezident, pietní, Havel, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji si lidé připomenou Václava Havla i pochodem na Hrádeček  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.