Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zítra se otevře kompletně přebudovaná křižovatka Fortna v Hradci Králové

Osm měsíců dlouhá rekonstrukce křižovatky Fortna na vnitřním okruhu Hradce Králové je u konce. Zítra (pátek 16. prosince) se nový kruhový objezd otevře i pro civilní dopravu. Do této doby ho využívali jen vozy IZS a MHD. Za přebudování křižovatky město zaplatilo bezmála 64 milionů korun.

„Mám z toho obrovskou radost. Je to další opravený kus města,“ pochvaloval na poslední prohlídce křižovatky exprimátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Kromě nové kruhové křižovatky jsou nové chodníky, zastávky přestupního terminálu, ostrůvky, okolní zeleň, parkoviště u malého zimního stadionu a také městský mobiliář jako jsou lavičky nebo odpadkové koše.  

“S otevřením křižovatky se zruší provizorní zastávky hromadné dopravy,” uvedl na webu Dopravního podniku Hradec Králové mluvčí František Meduna

Uzavírka se obešla bez komplikací  

Radnice měla na výběr ze dvou variant. První z nich mluvila pouze o částečné uzavírce křižovatky, ale delší době opravy. Druhá varianta spočívala v kompletní uzavření a zkrácení prací na co možná nejkratší dobu. Minulé vedení města vybralo druhou možnost a křižovatku uzavřelo kompletně.  

Podle tehdejšího vedení se výrazné komplikace v dopravě daly očekávat. „Uzavřeme-li tak významnou křižovatku v centru města, skutečně to výrazné komplikace v dopravě způsobí. S tím se ale nedá nic dělat,“ uvedl pro drbnu nynější zastupitel Hrabálek.  

Situace nakonec nebyla tolik horká. Druhá část silničního okruhu sice byla vytíženější, ale výrazné komplikace uzavírka nezpůsobila. V některých dnech se vytvářela kolona na objízdné trase u Malšovického stadionu. Stále však nemůže být řeč o tom, že by doprava ve městě zkolabovala.  

V naší anketě Hradecké Drbny bylo pro úplné uzavření křižovatky 42 procent čtenářů. Stejné procento vyslovilo s uzavřením nesouhlas. 16 procent řidičů se vyjádřilo nerozhodně. 

Souhlasíte s úplnou uzavírkou křižovatky Fortna v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo853 čtenářů

S financováním pomohla dotace  

Na přebudování křižovatky město využilo dvě dotace. Z nich město získalo celkem 43 milionů korun. Část peněz použila radnice na vybudování dopravního uzlu městské hromadné dopravy. Druhou polovinu na samotnou rekonstrukci křižovatky.  

Součástí rekonstrukce byla i oprava Moravského mostu v těsné blízkosti. Pracovníci technických služeb opravili povrch vozovky, chodníků a zábradlí natřeli antikorozní ochranou. Do spodní části mostu nechala radnice umístit sítě proti holubům.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Fortna, křižovatka, Hradec Králové, kruhový, objezd, rekonstrukce, doprava, okruh, otevření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra se otevře kompletně přebudovaná křižovatka Fortna v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.