Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté varují před investičními podvody, spustili preventivní kampaň

Kriminalisté vydali v předvánočním období varování před investičními podvody, jejichž počet i nadále vzrůstá. Národní centrála proti organizovanému zločinu spustila preventivní kampaň, která lidem radí, jak se podvodníky nenechat napálit. Policisté doporučují zjistit si o investiční příležitosti maximum informací, ověřit si je, dát si pozor na nevyžádané nabídky a nedůvěřovat ani tomu, když dané investování propaguje celebrita.

Centrála upozornila na to, že období před vánočními svátky obecně nahrává rozličným podvodníkům a podvodům. Investičním podvodníkům pak vyhovuje i zhoršená ekonomická situace a vysoká inflace - mohou tak s větším úspěchem slibovat „výhodnou“ investiční nabídku jako „příležitost, která přichází pouze jednou za život“.

Preventivní kampaň nazvaná Nebuď labuť! připomíná, že základním předpokladem investičních podvodů je získání důvěry potenciálních obětí. Pachatelé je přesvědčují k uzavření lákavé investice buď osobně, nebo formou on-line nabídky. Zranitelní jsou v tomto ohledu zejména senioři.

"Důsledně prozkoumejte každý aspekt investiční nabídky, a to i od osoby, kterou osobně znáte a pokládáte ji za důvěryhodnou. I ta mohla být oklamána," apelovala centrála na veřejnost. "Stejně tak se nenechte zmást lákavou výhodnou nabídkou investování propagovanou známou osobností. Její jméno a tvář mohou být zneužity," pokračovala.

Americký voják dostal další oběť. Ženu okradl o tři miliony korun

Policie na Jičínsku se zabývá dalším podvodem, který známe pod názvem „Americký voják“. Podvodník se zaměřil na jednašedesátiletou ženu z Hořic. Ta se s ním seznámila přes aplikaci WhatsApp. Následně mu poslala přes tři miliony korun. Hradecká...

Zopakovala také, aby si lidé dávali pozor na to, komu a kde sdělují soukromé informace.

Za charakteristické rysy investičního podvodu centrála označila slib snadných peněz nebo pasivního příjmu, příslib vysokých výnosů v krátkém časovém období či oslovení pomocí hromadného e-mailu. Obecným varovným znakem podvodu či extrémního rizika je "zní to příliš dobře, než aby to byla pravda" a tlak na nákup investice "hned teď". "Pokud nerozumíte přesně nabídce 'výhodné' investice, nic nepodepisujte, zejména v časové tísni, stresové situaci a pod tlakem," vyzvala centrála lidi.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, kriminalita, finance, podvod, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté varují před investičními podvody, spustili preventivní kampaň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.