Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradecký kraj zatím nechystá zrušení záchytné stanice. Řeší, co s ní dál

Vedení Královéhradeckého kraje nepředpokládá, že by bez náhrady zrušilo protialkoholní záchytnou stanici v Hradci Králové. Kraj dosud nenašel nástupce odstupujícího dlouholetého ředitele a vedoucího lékaře a také nezvolil model dalšího fungování hradecké záchytky, jediné v regionu.

Dosavadní ředitel Vlastimil Kyral před několika měsíci oznámil, že odchází do důchodu, funkci bude vykonávat maximálně do 31. prosince. Kraj také vypsal 19. září bez výsledku soutěž na provozovatele.

"Marně hledáme vedoucího lékaře záchytky, který by péči garantoval. Dosud se to nepodařilo. Jako kraj máme ze zákona povinnost protialkoholní záchytnou stanici provozovat. Snažíme se dál sehnat někoho, kdo by byl garantem této péče," řekl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Podle něj hradecká záchytka je jediným takovým zařízením v ČR, které není součástí zdravotnického zařízení. Ve hře tak zůstává i možnost, že provoz by zajišťoval externí provozovatel, například některá z nemocnic v kraji. V takovém případě by mohl skončit model krajské příspěvkové organizace.

"S nemocnicemi v kraji jednáme. Umístění jinde než v Hradci Králové, při polovině příjmů z této lokality, by ale bylo problematické," řekl Fink. Zrušení hradecké záchytky bez náhrady by podle něj znamenalo komplikace pro řadu organizací a institucí v kraji.

Hradecká protialkoholní záchytná stanice je krajská příspěvková organizace, působí v městské části Nový Hradec Králové a je jedinou v kraji. Loni provedla více než 1250 vyšetření a přijala zhruba tisíc lidí.

Protialkoholní záchytnou stanici Královéhradeckého kraje od roku 1993 do června 2002 zřizovalo město Hradec Králové, poté přešla pod kraj. Roční rozpočet hradecké záchytky je v posledních čtyřech letech deset až 14 milionů korun, přes 90 procent tvoří příspěvek Královéhradeckého kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, správa, zdraví, alkohol, záchytky, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zatím nechystá zrušení záchytné stanice. Řeší, co s ní dál  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.