Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava prosklené střechy poutního kostela v Neratově bude pokračovat na jaře

Stavbaři na zimu přerušili opravu prosklené střechy poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově na Rychnovsku. Barokní stavba je zazimovaná, práce budou pokračovat na jaře. Prosklená střecha je opravená ze dvou třetin. Celkové náklady na opravu střechy jsou 19 milionů korun.

Práce stavbaři zahájili letos na jaře. "Začalo se zpevněním konstrukce střechy, a to je hotové. Nové sklo je nad lodí a zčásti také nad oltářem, tam asi z poloviny. Sklo je tedy vyměněné ze dvou třetin, je v nových lištách, rámech, zbytek opravované střechy je zakrytý provizorně. Stavební práce pro letošek skončily, vnitřek je zcela přístupný, bez lešení," řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, které se od 90. let snaží vysídlenou osadu oživit.

Adventní a vánoční program tak se podle něj může v kostele odehrávat bez omezení. Například na sobotu 17. prosince je v kostele naplánován Adventní koncert nebo na začátek ledna Tříkrálový koncert.

"Už nyní je oprava znát, v kostele je výrazně tepleji. Romantické představy, jak by byl kostel pěkný bez střechy, jsou minulostí. Uvědomili jsme si, jak je to dobře, že kostel je zastřešený. Dává to úplně jiné možnosti, kostel z hlediska využití dostal zcela jiný rozměr," řekl Nekvidna.

Sdružení na opravě střechy spolupracuje s římsko-katolickou farností Neratov. Osada Neratov v bývalých Sudetech spadá pod Bartošovice v Orlických horách. Prosklená střecha byla dokončena v roce 2007, před tím byl kostel téměř 50 let nezastřešený.

Kostel v horské osadě Neratov je postižen vlhkostí, která je způsobena extrémními rozdíly teplot v přízemí a pod střechou kostela, především v zimních měsících. Podle Nekvindy byla oprava střechy nutná, protože do ní zatékalo. Cílem prací je snížit střešní vlhkost a zlepšit statiku střechy. Odborníci vyhodnotí po letošních opravách změnu podmínek uvnitř stavby, a pokud to bude nutné, přijdou na řadu ještě úpravy v navazující části střechy z obvyklé krytiny.

"Celá rekonstrukce, včetně dodělávek, by měla skončit do 30. června 2023," řekl Nekvinda.

Peníze na opravu jdou z půjček, například od hradeckého biskupství, z darů. Projekt získal podporu také od Královéhradeckého kraje. "Na opravu prosklené střechy kostela v Neratově krajské zastupitelstvo v pondělí schválilo sedm milionů korun," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Kostel byl postaven v letech 1723 až 1733 pravděpodobně podle plánů italského stavitele Giovanna Battisty Alliprandiho. Zkáza kostela začala na konci druhé světové války, když voják Rudé armády kostel zasáhl pancéřovou pěstí. V roce 1957 se zřítily klenby a stavbě hrozila demolice.

Sdružení Neratov se od počátku 90. let snaží oživit stejnojmennou vysídlenou osadu, známou právě obnoveným poutním barokním kostelem. Sdružení pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Tomek

Štítky ČR, stavby, církve, památky, Neratov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava prosklené střechy poutního kostela v Neratově bude pokračovat na jaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.