Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové rozšířil kamerový systém. Nové kamery dohlédnou na Sukovy sady a Gočárovku

Hradec Králové nechal rozšířit svůj systém bezpečnostních kamer. V těchto dnech nové kamery přibyly v Sukových sadech u Gočárovy třídy. Kamerový systém v krajské metropoli funguje už třiadvacet let. Jeho provoz má na starosti městská policie.

„Rozšíření kamerového systému do Sukových sadů považujeme spolu s městskou policií i zástupci komise místní samosprávy za správný krok, jelikož se jedná o místo, kde dochází k vysoké koncentraci osob jak přes den, tak i ve večerních hodinách,“ uvedla v tiskové zprávě primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). 

Radnice i město si od nových kamer slibují lepší přehled nad mimořádnými událostmi. Nejde pouze o ochranu zdraví. Velice často musí policie reagovat například na vandalismus. V současné době je v Hradci Králové celkem 74 kamerových bodů.  

„Působí preventivně, tedy vytváří bezpečné zóny v exponovaných lokalitách. Monitoruje veřejný pořádek a předchází pouliční trestné činnosti, zároveň monitoruje dopravní situaci ve městě. V případě rizikových utkání či rozsáhlých kulturních akcí sleduje předimenzované lokality a další riziková místa. Záznamy jsou pak v případě potřeby poskytovány Policii České republiky. Kamerový systém také k dokumentaci,“ popisuje ve zprávě mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová

První kamera se v Hradci Králové objevila v roce 1999  

Kamerový systém v krajském městě využívá především městská policie. Počátky současné sítě bezpečnostních kamer v Hradci Králové sahají až do roku 1999. V tomto roce byla do provozu uvedena první část monitorovacích zařízení.   

Podle informací na webu města je v současné době po celém městě zhruba pět desítek bezpečnostních kamer. Dohlíží na vchod hlavního vlakového nádraží, křižovatku Koruna, Brněnskou ulici, Benešovku, OC Atrium nebo například Pospíšilovu třídu.   

Lavička Václava Havla je zpět před hradeckou knihovnou. Nově ji bude hlídat kamera

Hradec Králové je jedno z měst, které má svoji Lavičku Václava Havla. Do začátku června stála před budovou městské knihovny. Před prázdninami byla rozebrána a poslána na opravu. Včera se opět vrátila.

Kamery získávají potřebné důkazy   

Se záznamy z kamer velice často pracuje policie jako s důkazním materiálem. Často totiž zaznamenají přestupky nebo trestné činy. Jeden z incidentů, kdy policie použila záznamy k vypátrání pachatelů, se stal v polovině loňského roku. V centru Hradce Králové se pohádala parta mladíků a jeden z nich napadl sedícího muže na lavičce.   

O tom, že agresor stojí přímo pod kamerou a je nahráván, pravděpodobně vůbec nevěděl. Policie nakonec záznam zveřejnila a ukázala veřejnosti. Ta následně pomáhala s vypátráním útočníka.   

Vždy nejde pouze o agresivní chování. Velice často se podaří usvědčit například vandaly, kteří ničí centrum města. Ať už sprejováním nebo ničením odpadkových košů. Díky kamerám se často dostane policie na místo činu ještě ve chvíli, kdy je pachatel na místě. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Frank Magdelyns | Pixabay

Štítky kamery, systém, Gočárova, třída, bezpečnostní, městská, policie, Hradec Králové, důkaz, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové rozšířil kamerový systém. Nové kamery dohlédnou na Sukovy sady a Gočárovku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.