Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozjetý vlak s premiérami v Klicperově divadle nezastavuje, je tu další zastávka

Klicperovo divadlo v Hradci Králové v sobotu 10. prosince uvede dramatizaci románového bestselleru Vojtěcha Matochy Prašina. Adaptaci dobrodružné knihy pro mládež zrežíroval umělecký šéf divadla Pavel Khek. Půjde o třetí premiéru sezony 2022/2023.

 Divákům se představí nové posily souboru Martina Czyžová, Maria Leherová a Martin Klapil. Diváci se mohou těšit na dynamickou inscenaci plnou překvapení. Premiéra začne na hlavní scéně Klicperova divadla v 19:00.  Účast přislíbil i autor Prašiny Vojtěch Matocha.

První díl románu vyšel v nakladatelství Paseka v roce 2018. Matocha byl za svůj debut nominovaný na cenu Magnesia Litera v kategorii Litera pro děti a mládež. V roce 2019 vyšel druhý díl s názvem Prašina - Černý merkurit a o rok později pod názvem Prašina - Bílá komnata díl třetí. Aktuálně vychází komiksová série pod názvem Kronika Prašiny a chystá se filmové zpracování.

Prašina je fiktivní čtvrť v Praze, kde nefunguje elektřina. Tramvaje zde nejezdí, rádio nehraje, mobily nefungují a svět jako by se zastavil v 19. století. "A právě v těchto kulisách se odehrává dobrodružný příběh tří kamarádů, kteří se snaží zachránit svět. Jirka, Tonda a En musí prokázat velikou dávku odvahy a překonat strach i svůj vlastní stín," uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček. 

V rolích těchto hrdinů diváci uvidí Vojtěcha Říhu, Martina Klapila a Martinu Czyžovou. Hlavní zápornou postavu Klementa Hroudu hraje Filip Richermoc. "Jeho gang tvoří Jakub Tvrdík, Michal Lurie a Martina Nováková. V roli Hanuše Nápravníka se představí Josef Čepelka. Knihovnici hraje Marie Kleplová, Dědu František Staněk a postavu Anny ztvární Maria Leherová," uvedl Sedláček.

Dramatizaci Matochova románu vytvořili společně režisér Khek s dramaturgyní Lenkou Smrčkovou, kteří jsou podepsaní například i pod Škvoreckého Zbabělci. Hudbu složil Ivan Acher, výpravu navrhl Jozef Hugo Čačko a o pohybovou spolupráci se postaral Marek Zelinka. Dramaturgem inscenace je Martin Satoranský.

Světové premiéře inscenace Prašina bude v sobotu 10. prosince od 18:15 předcházet vernisáž výstavy obrazů Miroslava Proška. Klicperovo divadlo v divadelní sezoně 2022/2023 nabídne šest premiér, včetně dvou odehraných. Čtvrtou premiérou bude Její pastorkyňa v režii Diany Nečásek Šoltýsové, kterou divadlo nabídne 4. března 2023.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, Klicperovo, Hradec Králové, Prašina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozjetý vlak s premiérami v Klicperově divadle nezastavuje, je tu další zastávka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.