Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Teplo v Hradci Králové zdraží o 4,8 procenta. Domácnost si připlatí asi 60 korun

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové zvýší od 1. ledna 2023 cenu tepla o 4,8 procenta na 640,13 koruny za gigajoule (GJ) včetně DPH. Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste přibližně o 60 korun měsíčně.

 "Teplo v Hradci Králové bude nadále patřit mezi nejlevnější v Česku," řekl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Firma v krajském městě dodává teplo do 24 tisíc domácností.

Do zvýšení ceny Tepelné hospodářství podle Seidlera promítlo pouze nárůst ceny tepla z Elektráren Opatovice (EOP), od nichž Tepelné hospodářství teplo pro své zákazníky nakupuje. EOP, které patří do skupiny podnikatele Daniela Křetínského, teplo vyrábějí z uhlí. Vlastní růst nákladů Tepelné hospodářství podle Seidlera do ceny nepromítlo, protože jej vyrovnalo provozními úsporami.

"Nízkým nárůstem ceny můžeme i úspěšně brzdit inflaci, což je v dnešní době nejen pro domácnosti zcela zásadní skutečnost," uvedl Seidler. V říjnu činila inflace v ČR 15,1 procenta.

Tepelné hospodářství zásobuje teplem kromě domácností i školy a další veřejné a soukromé instituce. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci Králové je odhadem 80 procent. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkurují. EOP, stejně jako ostatní tuzemské teplárny spadající pod Křetínského Energetický a průmyslový holding (EPH), zvýší od ledna ceny tepla o 4,8 procenta.

Zdražování chystá kvůli rostoucím nákladům většina tepláren v Česku. Podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka půjde zpravidla o výrazný nárůst. Záležet ovšem bude především na zdrojích výroby tepla.

Změnu cen pro příští rok už v listopadu ohlásila například společnost ČEZ Teplárenská, která od ledna zvýší ceny v průměru o 20 procent. Pražská teplárenská zvýší ceny tepla pro domácnosti už od prosince, a to přibližně o 12 až 15 procent. Už od listopadu zdražily teplo také například Teplárny Brno, ceny pro odběratele navýšily o 888 korun za GJ, tedy na 1672 korun za GJ včetně DPH.

Tepelné hospodářství Hradec Králové má asi 40 zaměstnanců a loni vytvořilo zisk 29 milionů korun, z nějž 15 milionů korun poslalo jako dividendu městu Hradec Králové. Po stagnaci tržeb v roce 2020 se výnosy Tepelného hospodářství loni zvýšily na 553 milionů korun z předchozích 496 milionů korun.

Rezervní fond společnost letos přídělem deseti milionů korun z loňského zisku posílila na 40 milionů korun. "Firma tak bude lépe absorbovat různé výkyvy vyvolané vyšší mocí, jako je válka, ale i například mimořádně teplým počasím. Nebudeme muset tyto vlivy bezprostředně přenášet na spotřebitele, umožní nám to stabilizaci cen," řekl k tomu dříve Seidler.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, teplo, správa, ceny, peníze, Tepelné hospodářství Hradec Králové, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplo v Hradci Králové zdraží o 4,8 procenta. Domácnost si připlatí asi 60 korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.