Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Provoz v Hradci by měl být plynulejší, nový systém kamer jde do provozu

V Hradci Králové je hotovo. Začíná fungovat inteligentní dopravní systém. Zatím běží testovací režim, který bude trvat čtyři měsíce. Semafory budou reagovat na aktuální dopravní situaci, kamery budou hlídat jízdu na červenou i rychlost.

Stavební a instalační práce na novém inteligentním dopravním systému v Hradci Králové jsou až na několik drobností dokončené. Od prosince proto na systému začíná zkušební provoz, který bude probíhat po dobu čtyř měsíců. Na všech semaforech se spouští přednastavené signální plány, které se v průběhu dne změní s ohledem na dopravní špičku. Zároveň budou jednotlivé křižovatky a dohledové body měřit intenzitu dopravy. Na základě získaných dat se poté nastaví nejvhodnější signální systém do ostrého provozu, který začne fungovat na jaře příštího roku.

„Hradecká dopravní struktura navržená architektem Gočárem nám sice dlouhá léta výrazně pomáhala, s postupným zintenzivněním dopravy ale vidíme, že se bez moderních prvků neobejdeme. Právě inteligentní dopravní systém by měl být řešením do budoucnosti, měl by pomoci se zprůjezdněním náročných úseků i zvýšit bezpečnost,“ uvádí primátorka města Hradec Králové Pavlína Springerová. Inteligentní dopravní systém bude od prosince po dobu čtyř měsíců fungovat ve zkušebním režimu s přednastavenými signálními plány. Během této doby budou vyzkoušeny přednastavené varianty řízení dopravy ve městě.

Zároveň budou kamery, detektory a měřidla instalované na vybraných místech sbírat data, která přispějí k nastavení ideálního modelu fungování systému. K tomu mohou přispět také občané města. Na e-mailovou adresu ids@mmhk.cz mohou zasílat své připomínky a poznatky, město se je bude všechny snažit zohlednit při tvorbě finálního signálního plánu. Systém by měl být do ostrého provozu spuštěn během dubna, a to včetně penalizačního modulu.

Práce na inteligentním dopravním systému byly zahájeny v červnu loňského roku. „Výměny semaforů probíhaly na etapy, nyní jsme v té poslední. Zbývá už jen dokončit chodníky na kruhové křižovatce ulic Sokolská a Brněnská. Jedná se o stavební drobnosti, spuštění zkušebního provozu IDS tedy nic nebrání,“ uvádí investiční náměstek primátorky Lukáš Řádek. Obměna semaforů se týkala 34 křižovatek a čtyř signalizovaných přechodů po celém městě. Za celý systém včetně nákladů šestiletého provozu, servisu a dalších služeb město zaplatí 308,1 milionu korun včetně DPH, přičemž maximálně 157,82 milionu korun pokryje dotací z Operačního programu Doprava. „Systém IDS budeme využívat několik dalších desítek let, ale nejedná se o koncové řešení dopravy ve městě. Chceme se zaměřit na další varianty, které by mohly přispět ke zlepšení situace. Jednou z nich bude například výstavba Severní tangenty,“ doplňuje primátorka.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kamera, radar, křižovatka, Hradec Králové, doprava, inteligentní dopravní systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz v Hradci by měl být plynulejší, nový systém kamer jde do provozu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.