Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Divadlo Drak bude reprezentovat východočeské loutkářství v Izraeli. Uvede Šípkovou Růženku

Hradecké Divadlo Drak vyrazí do jeruzalémského Trant Theater, které se nachází v centru Izraele. Hradec Králové i Královéhradecký kraj bude reprezentovat s inscenací Šípková Růženka, která už v minulosti získala několik zahraničních ocenění. Vystoupení se bude konat v sobotu 3. prosince. Divadlo svou inscenaci uvede ve dvou reprízách.

„Vystoupení Divadla Drak v Jeruzalémě je skvělou příležitostí představit izraelskému publiku to nejlepší z české loutkářské tradice, která patří ke světové špičce. A symbolicky bude tato inscenace patřit k nejvýznamnějším akcím, kterými v Izraeli zakončíme české předsednictví EU,“ uvedl v tiskové zprávě Robert Mikoláš, ředitel Českého centra Tel Aviv.  

Divadlo The Train Theatre je dětské loutkové divadlo. Zároveň jde o pravidelného pořadatele Mezinárodního loutkového festivalu, který každoročně láká na to nejlepší z izraelského a zahraničního loutkového divadla. 

Loutkařství ve východních Čechách má dlouholetou tradici a od roku 2016 je zapsáno do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. „Jsem potěšena, že maňásková inscenace Šípková Růženka se díky výjezdu Divadla Drak do Izraele rozšíří daleko za naše hranice a Královéhradecký kraj je hrdým podporovatelem šíření této východočeské tradice,“ uvádí ve zprávě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).  

Šípková Růženka Divadla Drak měla premiéru už v září roku 2020. Autorská inscenace Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského Šípková Růženka vychází z jedné z nejstarších lidových pohádek, která přešla z ústního podání do literatury. Vypráví příběh královské dcery, kterou postihne kletba.  

Výjezd Divadla Drak do Izraele je realizován s podporou Královéhradeckého kraje, Ministerstva kultury ČR, Statutárního města Hradec Králové a Českých center. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Divadlo Drak

Štítky Trant Theater, Izrael, reprezentace, Divadlo Drak, Hradec Králové, Šípková Růženka, inscenace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak bude reprezentovat východočeské loutkářství v Izraeli. Uvede Šípkovou Růženku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.