Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice Trutnov má nový počítačový tomograf za 34 milionů. Vyšetří víc lidí

Krajská Oblastní nemocnice Trutnov má nový počítačový tomograf (CT), který umožní kvalitnější vyšetřování pacientů. Nemocnice také bude moci vyšetřit více lidí. Zatím ročně CT vyšetření v nemocnici podstoupí kolem čtyř tisíc pacientů. Přístroj nemocnice včetně šestiletého servisu pořídila za 34 milionů korun. Většinu investice zaplatila z dotace od kraje.

Tomograf od firmy Siemens nahradil již zastaralý přístroj, který v nemocnici sloužit téměř deset let. "S novým CT nemocnice získala nové možnosti ve vyšetření, které umožňuje zobrazení kostí, cév, struktury plic, mozku i dalších orgánů lidského těla," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Mezi hlavní přínosy přístroje patří snížení dávky záření a možnost vyšetření i obézních pacientů. U některých vyšetření je také možné snížit množství podané kontrastní látky a tím i zatížení ledvin vyšetřovaného.

Přístroj disponuje umělou inteligencí, umožňuje například hodnocení takzvané virtuální endoskopie či vyhledávání drobných plicních uzlů. Nemocnice se tak bude moci zapojit do programu screeningu karcinomu plic. Tomograf také umožňuje lepší vyšetření mozku, což je důležité při léčbě pacientů s mozkovou mrtvicí.

Nemocnice Trutnov poskytuje akutní péči s 300 lůžky v oborech interního lékařství, pediatrie, neurologie, chirurgie, ortopedie, gynekologie a porodnictví, onkologie s radioterapií a rehabilitace. Intenzivní péči zajišťuje oddělení ARO a jednotky intenzivní péče na interním, chirurgickém a neurologickém oddělení.

Další nemocnice má kraj v Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě. Pod Oblastní nemocnici Náchod spadá i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky ČR, nemocnice, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Trutnov má nový počítačový tomograf za 34 milionů. Vyšetří víc lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.