Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Je první adventní neděle. Hradec Králové i další města rozsvítí vánoční stromy

První adventní neděle letos vyšla na poslední listopadový víkend. Podle tradice dnes začínají měsíční přípravy na Vánoce. Ve většině domácností se zapálí první svíce na adventním věnci. Například Hradec Králové dnes rozsvítí svůj vánoční strom.

První adventní neděle může každý rok začínat vždy mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Další adventní neděle letos budou 4., 11. a 18. prosince. 

Adventním nedělím se říká železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Samotný název adventních nedělí nemá žádný historický ani náboženský význam. Jde spíš o novodobé pojetí a nástroj obchodníků.  

Tradičním symbolem adventu je od 19. století adventní věnec. V České republice ho známe tradičně se čtyřmi barevnými svícemi. Během té první se zapaluje fialová. Říká se jí také svíce proroků, která má symbolizovat naději. Fialová barva je barvou pokání, ztišení a čekání. 

V dnešní době má většina adventních věnců čtyři svíčky. Historické tradice však hovoří o pěti. Ta pátá se měla zapalovat na Štědrý den. Byla bílá a zasvěcená Kristu. Od této tradice se postupem času upustilo.  

Města rozsvítí své vánoční stromy  

Vánoční strom na Velkém náměstí v Hradci Králové se rozsvítí v neděli v 16:30. Součástí akce bude kulturní program, který bude zahájen úderem 16:00. V nadcházejícím týdnu bude na náměstí zahájen adventní program. Vánoční trhy začnou v pátek 9. prosince a potrvají do 23. prosince. 

Ve vánočním se Hradec Králové představí o prvním adventu. Bude mít dva stromy

Vánoční výzdoba v Hradci Králové je připravena a naistalována. Chybí už jen dva vánoční stromy, které ozdobí Masarykovo a Velké náměstí. Ty na své místo dopraví technické služby 22. listopadu. Výzdoba i oba stromy se poprvé rozsvítí na první...

Lidé budou moci zažít vánoční atmosféru i jinde v krajském městě. Na konci týdne bude před secesní budovou Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží v Hradci Králové tradiční Muzejní adventní trh. Představí se tu skoro devadesát výrobců, řemeslníků nebo prodejců. Bude od pátku do neděle. 

Během neděle se rozsvítí i vánoční strom v Trutnově. Například ve Dvoře Králové nebo v sousedních Pardubicích už svítí od pátku. Nová Paka svůj strom rozsvítila včera.  

Ohodnoť článek

Foto Innviertlerin | Pixabay

Štítky advent, neděle, první, Hradec Králové, tradice, svíčka, věnec, strom, rozsvícení, vánoční, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je první adventní neděle. Hradec Králové i další města rozsvítí vánoční stromy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.