Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Stát bude zakládat datové schránky podnikatelům, kteří ji zatím nemají

Řada podnikatelů se stále vyhýbala založení datové schránky. OSVČ a nepodnikajícím právním osobám však po novém roce stát jednu takovou vytvoří automaticky. A to v termínu od 1. ledna do 31. března. O novou datovku není třeba žádat. Ministerstvo vnitra ČR ji založí automaticky a přihlašovací údaje pošle poštou.

Zjednodušeně lze říct, že založení nové datové schránky se týká všech podnikatelů, kteří mají přidělené takzvané IČO. Může se jednat o kadeřnice, malíře, zemědělské podnikatele. V některých případech jde i o lékaře, psychology nebo zprostředkovatele úvěrů či finanční poradce.  

„Podnikateli, který má svou činnost jen přerušenou, bude DS zřízena také! Naopak se zřizování datové schránky netýká podnikatele, kterému sice bylo IČO někdy přiděleno, ale má již živnost zrušenou,“ stojí na webu chcidatovku.cz, kde se lidé dozvědí další informace. 

Přihlašovací údaje přijdou zdarma Českou poštou 

Datová schránka bude všem podnikatelům zřízena zdarma. Přístupové údaje k ní přijdou během prvního čtvrtletí doporučeným dopisem se žlutým pruhem. A to na adresu trvalého bydliště. Následně bude nová datovka zprovozněná do deseti dnů od doručení tohoto dopisu.  

Prostřednictvím datové schránky může podnikatel elektronicky komunikovat s úřady, přičemž je dostatečně prokázána jeho identita, neboť do konkrétní schránky se může přihlásit jen osoba s jedinečnými přístupovými údaji. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky datová, schránka, ČR, OSVČ, podnikatel, digitalizace, gov, datovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát bude zakládat datové schránky podnikatelům, kteří ji zatím nemají  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.