Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lízátka zažijí comeback, na stadion se vrátí v půlce prosince

Výstavba multifunkční arény je v Hradci Králové v plném proudu. Blíží se důležitý okamžik. Na stadion se vrátí jedna z dominant města, lízátka. Mělo by k tomu dojít v polovině prosince.

Osvětlovací tělesa byla od postavení v roce 1974 jednou z charakteristických dominant stotisícového města. "Tvůrci nového stadionu se je rozhodli po opravě opět použít a zakomponovat do nového stadionu. Nosné monolitické betonové konstrukce tribun stadionu by měly být hotové do konce listopadu," řekla mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Stadion za více než 630 milionů korun bez daně město buduje od loňského roku. Hotový by měl být na konci června 2023. Kapacitu bude mít 9300 diváků. Stavbaři osvětlovací stožáry sundali loni v září a následně se pustili do jejich opravy. "V rámci repase byly vyměněny zkorodované a narušené části a díly," uvedl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09). Dělníci také doplnili konzoly pro namontování LED reflektorů a konstrukce pro ukotvení stožárů. Stožáry by měly přijet vztyčit čtyři jeřáby. Do konce stavby budou na lízátkách svítit jen malá bezpečnostní světla pro letecký provoz, plně rozzářit by se měla příští rok v létě.

Stavbaři s dokončováním monolitické konstrukce začali demontovat věžové jeřáby, které byly řadu měsíců dominantou staveniště. "Vedle monolitů pracujeme i na kanalizaci pod tribunami, rozvodech vzduchotechniky v západní tribuně, hydroizolaci střechy tribuny, připravujeme montáž oken," uvedl manažer stavební firmy Strabag Daniel Novotný. V okolí arény stavbaři budují vodovod, kanalizace, komunikace.

Stadion od loňského srpna staví konsorcium firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Kvůli zdražení stavebních materiálů a prací a zadání dalších prací se město se stavbaři v červnu dohodlo na zvýšení ceny o 59 milionů korun a prodloužení termínu stavby o dva měsíce.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hradec Králové

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, Strabag, TOP 09, Geosan Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lízátka zažijí comeback, na stadion se vrátí v půlce prosince  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.