Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Součástí výstavy Příběhy z Ukrajiny v Hradci Králové jsou vraky aut z války

V centru Hradce Králové začala dnes putovní výstava Příběhy z Ukrajiny, která obsahuje tři autovraky přivezené z válkou zasažené Ukrajiny. Výstava na náměstí 28. října potrvá do 5. prosince a má poukázat na hrůzy konfliktu. Vzbuzuje mnoho emocí a ukazuje mimo jiné, jak napadení Ukrajiny Ruskem zasahuje do životů Ukrajinců. ČTK to dnes řekl ředitel Paměti národa Východní Čechy Michal Bureš. Výstava začala v září v Praze, poté byla převezena do Českých Budějovic.

"Hradec Králové je třetím místem, kde se prezentuje. Včera, když jsme auta instalovali, tak se lidé zastavovali. Reakce byly na škále od těch velice nenávistných, od silné kritiky proč stavíme vraky, kterých je plné Česko a proč upozorňujeme na Ukrajinu, když války probíhají i jinde ve světě, až po to, když přišel asi šestnáctiletý Ukrajinec a se slzami v očích řekl, že čeká osm měsíců na to, aby se mohl vrátit domů," řekl ředitel Paměti národa Východní Čechy Michal Bureš.

Rozstřílené a jinak zničené vraky aut z kyjevské oblasti Irpině, Buči a Hostomelu jsou podle něj reálným svědectvím války na Ukrajině. Prostřednictvím panelů a audionahrávek zprostředkovávají příběhy jejich majitelů z míst, kde se ruští vojáci dopouštěli zločinů. Převoz vraků zorganizovala díky partnerům Paměť národa, která od února pomáhá Ukrajině prostřednictvím finanční sbírky.

Na ohořelou kapotu jednoho auta dnes položil růži Vitalij, rodák z Kyjeva. Řekl, že šel náhodou kolem, o výstavě nevěděl. Květinu došel koupit do nedalekého obchodního centra. "Zabíjejí mé kamarády, známé, ničí naše města, ukrajinský národ. Když Rusy nezastavíme, budou pokračovat dál a dál. Čečna, Gruzie, Ukrajina, je to imperialistický režim. V Rusku mám příbuzné, co začala válka nedá se s nimi bavit, jsou pod vlivem propagandy,“ řekl Vitalij, který se za několik dní vrací na Ukrajinu. "Česku budu nadosmrti vděčný za podporu," dodal.

Vedoucí regionálního rozvoje Paměti národa Martin Kroupa na úvod výstavy připomněl, že válka na Ukrajině je také válkou o naši suverenitu.

"Ukrajina se rozhodla, že chce vyznávat stejné hodnoty jako my. Když jsem mluvil s vojáky v Mykolajivu, fronta byla asi pět kilometrů daleko, říkali mi: Umíráme za Evropskou unii. Oni skutečně věří v to, že jejich jediná možná budoucnost je ve spojenectví s námi. Naší povinností, a řekl bych spíše sebezáchovou, je nedopustit, aby Ukrajina prohrála, ale aby drtivě porazila agresora, který útočí nejen na Ukrajinu, ale i na nás," řekl Kroupa.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Město Irpiň se stalo jedním ze symbolů války na Ukrajině. Rusové tam zničili most, který spojuje Irpiň, Buču, Hostomel a Vorzel s Kyjevem. Záběry zoufalých Ukrajinců, kteří se přes zničený most snažili uprchnout před boji do většího bezpečí na druhý břeh, na konci února obletěly svět.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, historie, boje, 1989, Hradec Králové, válka, výstava, Paměť národa, Michal Bureš, ruská invaze na Ukrajinu, Východní Čechy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Součástí výstavy Příběhy z Ukrajiny v Hradci Králové jsou vraky aut z války  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.