Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové má svou první primátorku. Zastupitelstvo dnes zvolilo Pavlínu Springerovou

Primátorkou Hradce Králové dnes zastupitelé zvolili prorektorku Univerzity Hradec Králové a předsedkyni Hradeckého demokratického klubu Pavlínu Springerovou. Stala se první ženou v čele města v jeho historii. V tajné volbě jí dalo hlas 20 z 34 přítomných zastupitelů.

Springerová se bude opírat o pětikoalici složenou z koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Pětikoalice má v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu většinu 21 křesel. Hnutí ANO, které volby ve městě vyhrálo, bude spolu s SPD v opozici.

Springerová v nominačním projevu uvedla, že nehodlá kumulovat funkce a pozice prorektorky se vzdá. Ve prospěch města však hodlá využít své více než desetileté zkušenosti z práce v čele univerzity.

Za priority vedení města označila co nejrychlejší přijetí nového územního plánu a výstavbu dostupného bydlení, aby se zastavil neblahý demografický vývoj. Vedení radnice také podle ní bude řešit adaptaci města na klimatickou změnu a obnovu řady míst v centru a na předměstích.

„Hradec Králové v budoucnosti vidím jako město vzdělané. Jako město, kde rostou pracovní příležitosti s vysokou přidanou hodnotou, jako město urbanisticky inteligentní," uvedla Springerová. Hradec Králové by podle ní měl být městem přátelským pro všechny generace.

Springerová byla jediným přítomným kandidátem

Hnutí ANO na pozici primátora navrhlo dosavadního primátora Alexandra Hrabálka (ODS), aniž by mělo jeho souhlas s nominací. Hrabálek se k nominaci nemohl vyjádřit, protože byl z dnešního jednání omluven. Bez souhlasu navrženého není podle volebního řádu možné o něm hlasovat.

Jedinou kandidátkou na primátora tak byla Springerová. Z 34 vydaných hlasovacích lístků bylo 20 hlasů pro Springerovou, 12 lístků bylo neplatných a dva nebyly odevzdány.

Po zvolení primátorkou se Springerová ujala řízení schůze a zahájila další bod programu, a to volbu pěti náměstků primátorky a pěti členů rady města.

Sedm týdnů po volbách se podařilo podepsat koaliční smlouvu. Vítězné ANO skončilo v opozici

Více než sedm týdnů trvalo nové vládnoucí koalici domluvit podobu koaliční smlouvy. Kromě Prahy byl Hradec Králové posledním statutárním městem v České republice, které nebylo domluvené na novém vedení. Smlouvu se podařilo podepsat až dnes...

Koaliční smlouvu v Hradci Králové představitelé stran podepsali v pondělí po více než sedmi týdnech od voleb. Uzavření dohody vázlo na podobě gescí a jejich rozdělení mezi strany.

Hradec Králové je předposledním z 27 statutárních měst, kde si zastupitelé volili nové vedení radnice. Posledním městem, kde dosud koalice nevznikla a nové vedení není, je Praha.

INFOBOX: Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. Město až dosud řídili představitelé ANO a ODS.

Česká republika měla 21 primátorek

Primátorkou bylo včetně Springerové dosud jen 21 žen. Letos mezi ně přibyly Dagmar Škodová Parmová (ODS), která vede České Budějovice, a královéhradecká primátorka Pavlína Springerová (HDK). Pokračují Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) v Karlových Varech a Markéta Vaňková (ODS) v Brně, obě jsou primátorkami od roku 2018. A také Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec), která vede město od roku 2006 (do roku 2018, kdy se Třinec stal statutárním městem, jako starostka).

Z nynějších 27 statutárních měst včetně Prahy jich mělo od roku 1990 (nebo od povýšení na statutární město) primátorku 16, tedy mírná většina. Naopak ženu v čele dosud nemělo 11 měst: Jablonec nad Nisou, Karviná, Kladno, Mladá Boleslav, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Plzeň, Přerov a Teplice.

První polistopadovou primátorkou byla Miroslava Štorkánová (1992 až 1994 v Karlových Varech), následovala lidovkyně Hana Demlová, která od června 1993 do prosince 1994 vedla Pardubice. Po volbách na podzim 1994 pak byla zvolena Dagmar Lastovecká (ODS) v Brně, která jako první primátorka vydržela celé volební období.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky zastupitelstvo, Hradec Králové, volba, primátorka, Pavlína, Springerová, jednání, politika, společnost, komunální, magistrát, krajské, město, Pavlína Springerová, ODS, volby, Hradecký demokratický klub, ANO 2011, koalice, Univerzita Hradec Králové, Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má svou první primátorku. Zastupitelstvo dnes zvolilo Pavlínu Springerovou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.