Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řidič nezvládl jízdu na mokré silnici. Vzal plot, zastávku i příkop

Počasí posledních několika dnů školí řidiče nejen v používání mlhových světel. Někteří doplatili i na zbrklou jízdu na mokré silnici. Jedním příkladem za všechny je i dvacetiletý řidič, který dnes ráno boural na silnici II. třídy v Tetíně. Vzal s sebou plot, autobusovou zastávku a skončil v příkopu.

„Řidič automobilu Škoda Fabia jedoucí od Miletína směrem na Lázně Bělohrad nepřizpůsobil rychlost své jízdy a na mokré vozovce dostal smyk, vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do drátěného plotu, následně projel autobusovou zastávkou a zastavil až v příkopu,“ uvedla na webu policie mluvčí Eliška Pospíšilová.  

Policisté celkovou škodu odhadli na zhruba 120 tisíc. Na místě provedli dechovou zkoušku, která vyšla negativně. Řidič tak vyvázl s pokutou ve výši dva tisíce korun za přestupek.  

Podzimní počasí školí řidiče v používání mlhovek. Řada jich stále chybuje

Během podzimního období pro řidiče nastává sezona, kdy je třeba používat mlhová světla. Na řadě míst se může hustá mlha držet i přes den a nesprávné použití těchto světel může mít za následek vážnou dopravní nehodu. Kdy tedy mlhovky zapnout? A...

Mokrá a namrzlá vozovka nebo mlha má ročně na starosti stovky dopravních nehod, kterým šlo předejít. „Opatrnosti není nikdy dost, a proto si pozorně přečtěte, jak a co dělat za nepříznivého počasí. Nezapomínejte, že o vozovku se dělíte i s jinými řidiči a každý z nás si přeje dorazit bezpečně do cíle své cesty,“ uvedla mluvčí.  

  • Při jízdě v nepříznivém počasí byste měli jezdit pomaleji, a proto počítejte s delším cestovním časem než za optimálních povětrnostních podmínek. Mějte na paměti, že pomalejší nebudete jen vy, ale i ostatní účastníci silničního provozu. Proto vyrazte na cestu dříve, abyste se vyhnuli zbytečně riskantní rychlé jízdě, kterou neohrožujete pouze sebe, ale i jiné. 
  • Brzděte dříve a s menší silou, jako byste to dělali za suchého počasí. Dřívější a jemnější brzdění zvětšuje brzdnou dráhu mezi vámi a autem před vámi a také dáváte včas na vědomí řidiči za vámi, že zpomalujete. Nezapomínejte ani na signalizaci směru, aby ostatní řidiči věděli o vašich úmyslech. Zatáčkami projíždějte pomaleji, a ne takovou rychlostí jako za sucha. 
  • Nepoužívejte tempomat. Pokud dostanete aquaplaning, při použití tempomatu je dost pravděpodobné, že vaše auto ještě více zrychlí. Tempomat také snižuje řidičovu ostražitost a tím, že nemá nohy na pedálech, se zvyšuje jeho reakční doba v nebezpečných situacích. 
  • Pokud je déšť příliš intenzivní a nevidíte cestu ani auta před sebou, přibližte se na krajnici a déšť přečkejte. 
  • Následujte auto před vámi. Nechte auto před vámi, aby vás vedlo, ale samozřejmě dodržujte bezpečnou vzdálenost, abyste v případě kritické situace stihli zabrzdit. Udržujte větší vzdálenost mezi autobusem nebo kamionem. Extra velké pneumatiky velkých automobilů rozprašují množství vody do ovzduší, což může nepříjemně blokovat výhled. Vyhněte se předjíždění, ale pokud už musíte autobus nebo kamion předjet, učiňte tak rychle, a hlavně na bezpečném úseku. 
  • Odmlžte si okna. Déšť zapříčiňuje rychlé zamlžování skel. Zapněte si odmlžovače skel, a pokud máte v autě klimatizaci, zapněte ji. 
  • Pokud se vaše auto dostane do aquaplaningu, nebrzděte prudce a netočte volantem, protože ho můžete přivést do smyku. Pomalu dejte nohu z plynu a pokračujte v přímé jízdě, dokud se kola nedostanou znovu na vozovku. Pokud musíte brzdit, dělejte tak přerušovaně (pokud máte ABS, zatlačte na pedál). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky politice, doprava, nehoda, Tetín, silnice, mokro, řidič, počasí, podzim, prevence, smyk, Tetín (hrad), Škoda Fabia, Miletín, Lázně Bělohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidič nezvládl jízdu na mokré silnici. Vzal plot, zastávku i příkop  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.