Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Modernizace chirurgických oboru hradecké nemocnice by mohla vyjít na čtyři miliardy

Příprava modernizace chirurgických oborů Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) za odhadované více než čtyři miliardy korun pokračuje podle plánu. Stavební povolení by mohla mít nemocnice v únoru 2023. Současná ekonomická situace projekt neohrožuje. Počítá se s výstavbou nového pavilonu a rekonstrukcí toho starého.

"Odhadované náklady jsou 4,3 miliardy korun, po úsporných opatření 4,1 miliardy korun na oba postupy, tedy na výstavbu a rekonstrukci," ředitel nemocnice Aleš Herman. V odhadovaných nákladech na modernizaci je podle něj započtené i pořízení vybavení. Nemocnice počítá s finanční podporou státu.

"Je podaná žádost o stavební povolení, vypořádávají se námitky. Očekáváme stavební povolení někdy v průběhu měsíce února příštího roku," uvedl ředitel.

Termín kolaudace je podle něj září 2027. "Co bude předtím, v tuto chvíli nejsem schopen říci. Pokud budou vyjasněné finanční rámce, vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele. Až bude vysoutěženo, budeme moci začít stavět," dodal Herman.

Funkce ředitele FN HK se ujal 1. září, kdy nahradil Vladimíra Paličku, který v červenci požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o uvolnění z funkce. Herman označil za svoji prioritu ve výstavbě a investicích právě i modernizaci chirurgických oborů.

Nové chirurgické centrum hradecké FN patří mezi strategické investice ministerstva zdravotnictví. Projekt počítá s přístavbou k Pavilonu akademika Bedrny a jeho modernizací. Modernizací vznikne v hradecké FN jeden z největších operačních traktů v Česku.

Státní FN HK je největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, pracuje v ní více než 5000 zaměstnanců a má více než 40 pracovišť. Ročně je tu hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů, v posledních letech je zhruba 27 tisíc z nich operováno. Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům téměř 1,4 tisíc lůžek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, stavby, nemocnice, Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové, stavba, stavební povolení, Vlastimil Válek, TOP 09, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace chirurgických oboru hradecké nemocnice by mohla vyjít na čtyři miliardy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.