Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Adventní trhy v Jičíně nebudou, chystá se ale slavnostní rozsvícení vánočního stromu

V Jičíně se množí dotazy na adventní trhy. Pravda je taková, že ani letos nebudou. Podle města mezi trhovci není zájem. Co ale chybět nebude, tak to na první adventní neděli slavností rozsvícení vánočního stromu.

Odbor kultury a cestovního ruchu MěÚ Jičín připravuje a ladí adventní program už od letních měsíců. Spolupodílet se na něm budou příspěvkové organizace města: Kulturní zařízení města Jičína, K-klub a ZUŠ J. B. Foerstera. Významnou úlohu bude mít i Akce pro Jičín, z.s. Kromě programové části město Jičín zve na procházku vyzdobeným centrem. Instalaci a údržbu dekorací zajistí Technické služby města Jičína.  

Jsem ráda, že po dvouleté odmlce se můžeme opět sejít na Valdštejnově náměstí a společným odpočítáváním rozsvítit vánoční strom, a tím zahájit adventní čas v Jičíně. Město Jičín se snažilo připravit pestrý program, do kterého se zapojily i místní sbory a spolky. Věřím, že i letošní vánoční výzdoba navodí správnou předvánoční atmosféru,“ uvedla místostarostka Mgr. Alena Stillerová.   

Rozsvícení vánočního stromu na Valdštejnově náměstí proběhne v neděli 27. listopadu. Doprovodný program, pojmenovaný Staročeské Vánoce, začne ve 14 hodin. Připraveny jsou tvůrčí dílny na výrobu ozdobiček či na zhotovení a tisk vánočních přání formou modrotisku. Proběhne ukázka kovářského a řezbářského řemesla včetně prodeje hotových výrobků. Ve 14.30 přijdou Andělé na chůdách, v 15.30 bude uvedeno zpoplatněné divadelní představení pro děti Cesta do Betléma v K-klubu na Valdštejnově náměstí. V 15 a 16 hodin proběhne pásmo v podání ZUŠ, která připomene staré vánoční tradice. Společně se ZUŠ Jičín si zazpíváme vánoční koledy. V přízemí K-klubu na náměstí a v ulici Smiřických se budou vyrábět vánoční dekorace. V 15.30 v sále K-klubu proběhne předvánoční představení pro děti v podání Divadla eMILIon.

Samotný program rozsvícení včetně famfár, sólových zpěvů a proslovu starosty města bude mezi 16.30 až 17.00. Před 17. hodinou nebude chybět společné odpočítávání, ke kterému vyzve moderátor. Program bude ukončen závěrečnou písní. Všichni si pak určitě rádi projdou vyzdobené historické centrum města. V 17.30 proběhne v Biografu Český ráj předpremiéra nové české pohádky Největší dar, která je založena na staré slovanské mytologii. Vstupné bude 130 Kč.

V zámeckém parku a na dalších místech v centru budou opět svítící 3D dekory. Představitelé města Jičína zvažovali, zda tuto tradici letos držet – vzhledem k energetické situaci v ČR. Tyto svítící figury ale nejsou energeticky náročné, jedná se o LED diody. Vzhledem k velké oblíbenosti nechtělo město Jičín 3D dekory dětem upřít. Výrazným argumentem bylo i to, že dodavatel dekorů po jednáních s městem slevil cenu pronájmu přibližně o 20 procent.

Ohodnoť článek

Foto jicin.org

Štítky Jičín, advent, strom, program, vánoční stromek, Josef Bohuslav Foerster, Valdštejnovo náměstí, Česko, Vánoce, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní trhy v Jičíně nebudou, chystá se ale slavnostní rozsvícení vánočního stromu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.