Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Říjen byl čtvrtý nejteplejší od roku 1961. Srážkově byl podprůměrný

Letošní říjen v Česku byl s průměrnou teplotou 10,7 stupně Celsia čtvrtý nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové měsíční průměry počítat. Ve srovnání s průměrem z let 1991 až 2020 bylo letos v říjnu o 2,5 stupně tepleji, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výrazně teplejší byla druhá polovina měsíce, kdy se teploty pohybovaly vysoko nad normálem.

Teplejší říjen než letos zažilo Česko od roku 1961 pouze v letech 1966, 2000 a v roce 2001. Před 21 lety se průměrná teplota v říjnu dostala na rekordních 11,3 stupně Celsia. Naopak nejnižší průměrná měsíční teplota za říjen, která má hodnotu 4,4 stupně, byla zaznamenána v roce 1974.

Průměrná měsíční teplota v Čechách bylo letos v říjnu 10,6 stupně Celsia. Na Moravě a ve Slezsku bylo o 0,1 stupně tepleji. Nejvyšší průměrná měsíční teplota letošního října byla zaznamenána na stanici Javorník na Jesenicku. Měla hodnotu 13,3 stupně Celsia.

Výrazně teplejší byla druhá půlka měsíce. V neděli 16. října byl denní průměr o 6,5 stupně Celsia vyšší než normál. Velmi teplý byl konec října. Ve dnech 28. až 30. října byla odchylka od normálu více než pět stupňů.

Denní maxima na konci měsíce často vystoupala nad 20 stupňů a na čtyřech stanicích byl zaznamenán letní den s maximální teplotou vyšší než 25 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teplotu letošního října meteorologové zaznamenali 30. října ve Vimperku, kde bylo 26,2 stupně Celsia.

Srážkově byl říjen v Čeku podprůměrný. Měsíční úhrn 23 litrů vody na metr čtvereční představoval necelou polovinu normálu z let 1991 až 2020. O něco více srážek bylo v Čechách, než na Moravě. Nejvíc pršelo v Karlovarském kraji, kde spadlo 36 litrů vody na metr čtvereční. Byl to více než dvojnásobek hodnoty v nejsušším Zlínském kraji.

Sněžení letos v říjnu nezaznamenala žádná ze stanic ČHMÚ, a to ani na hřebenech hor. Od začátku 20. století to byl teprve pátý říjen bez sněhové pokrývky. Kromě letošního roku nenasněžilo v posledních více než 120 letech pouze v říjnu 2001, 2000, 1951 a 1907.

Mimořádně teplý byl desátý kalendářní měsíc nejenom v ČR, ale i v celé Evropě, která podle služby Copernicus zažila nejteplejší říjen od začátku záznamů. Teploty byly o dva stupně vyšší než dlouhodobý průměr za období 1991 až 2020. Nadprůměrné teploty panovaly prakticky na celém kontinentu s výjimkou některých oblastí Balkánu a části Nizozemska.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto günter | Pixabay

Štítky počasí, říjen, ČR, teplota, ČHMU, historie, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Morava, Čeka, Slezsko, Evropa, Nizozemsko, Javorník, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Říjen byl čtvrtý nejteplejší od roku 1961. Srážkově byl podprůměrný  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.