Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dřevorubci kácí rizikové stromy u silnice na Pomezní Boudy v Krkonoších

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) začala v pondělí kácet rizikové stromy nad silnicí II/252 na Pomezní Boudy v úseku mezi křižovatkou v Temném Dole a Myslivnou. Provoz během těžebních prací kyvadlově řídí pracovníci Správy KRNAP společně se silničáři. Vybrané stromy se kácí v úseku, kde v polovině června po pádu stromu na jedoucí auto zemřeli tři lidé.

V blízkosti silnice v údolí Malé Úpy se budě těžit zřejmě celý tento týden. "Z důvodu těžby ve svahu nad silnici je v místě kyvadlový provoz. Jiným způsobem není těžbu v tomto místě možné provést, proto prosíme veřejnost o pochopení a trpělivost," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Podle něj nejde o to samé místo, kde v červnu pravděpodobně kvůli poryvu větru spadl asi třicetimetrový strom na auto.

Vedoucí odboru péče o národní park ze Správy KRNAP Václav Jansa řekl, že současná těžba u silnice na Pomezní Boudy přímo s tragickou událostí nesouvisí. "Rizikové stromy těžíme v KRNAP každoročně. Za rizikový označujeme strom, který podle odborníků může hrozit pádem a tak podobně. Na první pohled nemusí být ani poškozený. Náš personál dvakrát ročně prochází úseky kolem silnic, chodníků či domů a rizikové stromy vytipovává," řekl Jansa.

Podle něj dřevorubci v úseku mezi křižovatkou v Temném Dole po Myslivnou dosud vytěžili 250 kubíků dřeva, což je zhruba 200 až 250 stromů. "Ne všechny jsou rizikové, jsou mezi nimi například i stromy, do kterých se pustil kůrovec, ty mohou být problematické za dva či tři roky. Když už tam techniku máme, tak je lepší sundat i souše," řekl Jansa.

Správa KRNAP krátce po tragické nehodě nechala preventivně pokácet v místě pádu smrku 15 stromů, které byly stejného charakteru jako spadlý strom. V zasaženém autě na místě zemřely dvě ženy ve věku 76 a 88 let a patnáctiletý chlapec. Šestasedmdesátiletého řidiče záchranáři vrtulníkem převezli do nemocnice. Riziko sražení stromu větrem se podle dřívějších vyjádření Správy KRNAP nikdy zcela nedá vyloučit.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, rezervace, lesy, automobilová, Krkonoše, strom, silnice, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Pomezní Boudy, těžba, Temný Důl, Václav Jansa, Malá Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevorubci kácí rizikové stromy u silnice na Pomezní Boudy v Krkonoších  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.