Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecká aréna bude podle architekta Vymetálka lepší než Eden

Nový multifunkční stadion v Hradci Králové roste každý den jako z vody. Hotovo by mělo být na konci června příštího roku. Podle strůjce projektu architekta Tomáše Vymetálka by tohle dílo mohlo předčít stadion v Edenu.

Na ploše bývalého stadionu už vyrůstají nové tribuny. Celý areál pojme přes devět tisíc diváků a bude patřit mezi nejmodernější arény v naší republice.  "První studii jsme dělali v roce 2015 poté, co padla varianta stadionu spojeného s obchodním centrem. Tehdejší primátor nás oslovil s tím, abychom zkusili nakreslit stadion bez obchoďáku. V tu chvíli stadion nabral druhý dech, protože zveřejněné vizualizace vzbudily obrovský ohlas u veřejnosti. Lidem se náš návrh líbil a tím začal příběh, který aktuálně vrcholí realizací stadion," uvedl autor projektu Ing. arch. Tomáš Vymetálek.

Inspiraci si vzal Tomáš Vymetálek vedle v Německu. "Obecně bych řekl, že vzorem pro nás byly stadiony pro druhou německou ligu. Hodně se nám líbil stadion v Ingolstadtu a také některé stadiony v bývalém východním Německu, které se nám kulturně nejvíce blíží," dodal architekt.

Lidé vedli dlouho debatu o tom, jestli součástí nové arény budou i legenádární lízátka, která byla jednou z dominant města. Architekt Tomáš Vymetálek měl od první chvíle jasno, že lízátka do projektu zahrne.  "Ve všech fázích projektu, kterých jsme se účastnili, to bylo mimo jakoukoliv diskuzi. Věděli jsme, že lízátka na hradeckém stadionu být musí. Nikdy jsme o tom ani v nejmenším nepochybovali. Lízátka k Hradci patří a Hradečáci k nim mají speciální vztah. Podobně jako mají Pražané vztah k hradu nebo Pařížané k Eiffelovce," potvrdil Vymetálek s tím, že se lízátka na stadion vrátí ještě během podzimu. Aktuálně probíhá jejich repase. 

Zázemí pro fotbalisty a další sportovce tady bude skutečně na vysoké úrovni.  "Hradecký stadion bude splňovat podmínky kategorie UEFA 4, s čímž souvisí úroveň všeho vybavení. Bavíme se nejen o šatnách, ale třeba o wellness, prostorech pro rozcvičení či regeneraci, tělocvičnách nebo veškerém moderním zázemí pro média. Na stadionu bude také zázemí pro ženské a mládežnické týmy. Když půjdeme dál od fotbalu, tak součástí stadionu bude například také běžecký tunel nebo ubytování pro mládež," popisuje autor projektové studie.

Strádat nebudou ale ani diváci. "Nedávno jsme například vybírali sedačky. Nebudou jednobarevné a myslím, že se fanoušci mohou těšit na hezké překvapení. Sedačky budou vyřešené v motivu střídajícího se odstínu bílé, šedé a tmavě šedé. Aréna tak bude opravdu zajímavá i při pohledu zevnitř. Na nejmodernější úrovni bude i  sociální zázemí a občerstvení. . Z každé sedačky v aréně budete mít skvělý výhled na celé hřiště. Divákům budou sloužit také dvě velké LED obrazovky nad každou z branek," říká architekt.

Multifunkční prostory jsou primárně určené pro hobby sportovní aktivity.  Na stadionu budou tělocvičny, běžecký tunel, ubytování pro sportovce, venkovní běžecká dráha. Kromě toho je stadion koncipován i na kulturní akce. Například koncerty a další produkce, které vyžadují audiotechniku a pódium. Na koncerty se maximální kapacita dostává až k 25 tisícům. Určitě to bude největší místo pro koncerty v širokém regionu. Další akce, například Dožínky či sportovní hry mládeže, by se pak mohly konat v okolí stadionu. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vizualizace: Uskupení Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont.

Štítky Hradec Králové, stavba, stadion, multifunkční aréna, Vymetálek, archtitekt, architekt, projekt, koncert, lízátko, Německo, UEFA, Ingolstadt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká aréna bude podle architekta Vymetálka lepší než Eden  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.