Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysoké ceny energií rozsah adventních akcí v hradeckém kraji výrazně neomezí

Pořadatelé adventních a předvánočních akcí ve větších městech v Královéhradeckém kraji kvůli vysokým cenám energií výrazná omezení neplánují. Tradiční akce spojené se závěrem roku budou v podobném rozsahu jako v minulých letech. Některé radnice ale například zkrátily dobu provozu světelné vánoční výzdoby v ulicích. V posledních dvou letech omezila konání akcí pandemie koronaviru.

Náklady na výzdobu Hradce Králové budou o 200 tisíc vyšší 

Ve stotisícovém Hradci Králové tradiční Vánoční trhy podle mluvčí magistrátu Kateřiny Rohlíčkové chystá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost v takovém rozsahu, s jakým se počítalo v minulých letech. Budou na Masarykově náměstí od 28. listopadu do 23. prosince.

"K podstatným úsporám dojde v oblasti nákupu zařízení a techniky. V uplynulých letech, kdy se nakonec trhy nekonaly, město pořídilo zařízení a techniku, kterou teď není nutné nakupovat. Jedná se například o rozvaděče, kabeláž, přechodky či osvětlení. Žádné další speciální opatření zatím nebylo nastaveno," řekla Rohlíčková.

Města v hradeckém kraji připravují vánoční trhy. V Hradci Králové budou na Velkém náměstí

Některá města v Královéhradeckém kraji už zveřejnila program svých adventních trhů. První vánoční trhy se budou konat příští víkend na Kuksu. Naopak největší se uskuteční v Hradci Králové, kde se přesunou z Masarykova na Velké náměstí.

Pracovníci technických služeb v ulicích průběžně rozmisťují vánoční osvětlení. "Náklady za provoz budou letos zhruba o 200 vyšší než v loňském roce," uvedla Rohlíčková.

Tradiční Muzejní adventní trh v Hradci Králové bude před secesní budovou muzea na Eliščině nábřeží od 25. do 27. listopadu. "Muzeum východních Čech nepřipravuje žádná specifická spořicí opatření v souvislosti s chystanými trhy. Letos se budou konat pouze venku v okolí muzejní budovy. Ve vnitřních prostorách bude možné za zvýhodněných podmínek navštívit všechny přístupné výstavy a expozice a kavárnu," řekla mluvčí muzea Lucie Peterková. Ve snaze ušetřit muzeum v letošnímu roce nahradilo původní halogenové osvětlení historické budovy úspornější LED technologií.

Méně vánočních stromů i sponzorské dary 

V devatenáctitisícovém Náchodě by měly být osvětleny dva vánoční stromy místo tří, doba veřejného osvětlení v centru města, včetně vánoční výzdoby na sloupech, je zkrácena. "Mělo by to přinést úsporu v řádech desítek tisíc korun. Jinak obecně se ve všech zařízeních, jako je například kino a podobně, o něco méně vytápí," řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Počet adventních a vánočních akcí bude podle ní podobný jako v předchozích letech.

Vánoční strom i osvícení města v Trutnově bude, ruší se ale ohňostroj

Díky sponzorům se podaří udržet v Trutnově vánoční atmosféru. Šetřit se musí, ale vánoční strom tu bude, vánoční osvětlení také. Ruší se ale Silvestrovský ohňostroj.

Trutnovské radnici pomohou zvládnout předvánoční akce také sponzorské dary. "V záplavě informací o nezbytných úsporách na energiích přináší trutnovská radnice dobrou zprávu. I v letošním roce se město před Vánoci plně rozsvítí a navodí sváteční atmosféru," řekla mluvčí radnice Michaela Dědková.

Tradičními akcemi v závěru roku v Trutnově je rozsvícení vánočního stromu na Krakonošově náměstí a vánoční trhy. Rozsvícení stromu se uskuteční 27. listopadu odpoledne, od té chvíle bude Trutnov svítit vánočními ozdobami nejen v centru, ale také na Zelené Louce a v dalších částech města. Na světly ozdobený strom se mohou těšit také v Poříčí či Starém Rokytníku. "Každý rok před Vánoci připravujeme novinku, letos přidáme čtyři nové světelné převěsy, které ozdobí pěší zónu," uvedl vedoucí odboru rozvoje města David Jelínek.

S úspornými opatřeními počítá i Trutnov, vymění žárovky na vánoční výzdobě za energeticky šetrnější LED žárovky, nebude Silvestrovský ohňostroj na Krakonošově náměstí a slavnostní osvětlení vypne krátce po Novém roce. Podle vedení radnice za zrušením ohňostroje nejsou pouze finanční náklady, ale i technické a bezpečností důvody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK | Zdeněk Puš

Štítky ČR, zábava, správa, energie, Vánoce, Královéhradecký, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, radnice, vánoční ozdoby, pandemie covidu-19, Hradec Králové, Trutnov, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoké ceny energií rozsah adventních akcí v hradeckém kraji výrazně neomezí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.