Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Během víkendu policie v kraji chytila desítky řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog

31 řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. To je výsledek policejní akce, která se od pátku do neděle konala v Královéhradeckém kraji. Konkrétně šlo o 28 řidičů s alkoholem a tři s pozitivním testem na drogy. Nejvyšší hodnotu nadýchal jednatřicetiletý muž. Alkoholtestr ukázal výsledek 2,6 promile alkoholu v dechu. Pět z výše jmenovaných řidičů způsobilo dopravní nehodu.

„Nejvážnější dopravní nehoda se stala v sobotu, krátce před třetí hodinou ranní u Holohlav. Řidič vozu Ford Fiesta nerespektoval dopravní značku „Dej přednost v jízdě“ a najel do křižovatky. Tam se srazil s osobním autem Peugeot,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová. Během nehody se zranil sám řidič i dvoučlenná posádka z druhého vozu. Všichni skončili v nemocnici. Viník nadýchal 1,6 promile.  

Od začátku letošního roku do konce října policisté v Královéhradeckém kraji přistihli pod vlivem alkoholu bezmála 1,2 tisíc řidičů. Trestný čin spáchalo 379 z nich, kdy nadýchali přes jedno promile. Dalších 837 šoférů bylo přistiženo při řízení pod vlivem drog. Meziročně jde u alkoholu o nárůst 45 procent a drog u 25 procent. 

 „Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná. Řidič pod vlivem je často agresivnější a snižuje se mu účinnost periferního vidění. Člověk za volantem tak vidí pouze tunelově a nevnímá například riziko na kraji vozovky.   

Do 0,3 promile se jedná o přestupek s pokutou do 20 tisíc korun a zákazem řízení až na jeden rok. Od 0,3 promile výš jde opět o přestupek. Avšak řidič dostane sedm trestných bodů a k tomu zákaz řízení až na jeden rok.   

  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, doprava, krimi, alkohol, drogy, nehoda, víkend, akce, Královéhradecký, kraj, droga, Královéhradecký kraj, Peugeot, Ford Fiesta, Holohlavy, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během víkendu policie v kraji chytila desítky řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.