Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ATAS Náchod snížil teplotu na pracovištích a vyměňuje okna

Společnost ATAS elektromotory Náchod ve snaze šetřit energie snížila teplotu na pracovištích v dílnách i kancelářích až o tři stupně. Podnik se dále pustil do výměny zbývající části oken a zvažuje investici do fotovoltaických panelů.

Razantní zdražení elektřiny na firmu zatím nedopadá, protože má z loňského roku zafixovanou cenu elektřiny do konce roku 2023. "Přesto se snažíme energie uspořit. Nakoupili jsme tepelné clony do vrat u vjezdů do dílen, připravujeme zateplení dalších budov a děláme výměnu oken, kde počítáme s investicí kolem pět milionů korun," řekl předseda představenstva společnosti Otto Daněk.

Celkové roční výdaje firmy ATAS na energie jsou kolem 15 milionů korun, největší část tvoří elektřina. Výše úspory ze snížení teploty v dílnách a kancelářích bude záležet na průběhu zimy. "Pokud bude zima srovnatelná jako loni, mohla by úspora činit do jednoho milionu korun," řekl Daněk.

Současně firma vyhodnocuje po stránce ekonomiky a technického řešení pořízení fotovoltaických panelů nebo tepelných čerpadel, kde by šlo o investici na úrovni 15 až 20 milionů korun. "Byla by to záležitost příštích dvou let," uvedl Daněk. Poznamenal, že solární panely je nyní složité sehnat a jejich ceny jsou vysoké.

Na úspory energií společnost myslela již dříve. Podle Daňka bylo z dnešního pohledu velmi důležité, že firma v minulých letech udělala patnáctimilionovou investici do zateplení a výměny oken u hlavní budovy v náchodské Pražské ulici. Nyní bude pokračovat se zateplením menších objektů v areálu.

Řešit dopady drahých energií propouštěním firma podle Daňka nemíní. "To rozhodně nechceme. Když máte odborníky a pustíte je, nikdy se vám již nevrátí," řekl. Letos ATAS očekává tržby na úrovni 650 milionů korun po loňských 573 milionech korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook

Štítky ČR, energie, firmy, Královéhradecký, ATAS, teplota, úspora, Náchod, okno, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ATAS Náchod snížil teplotu na pracovištích a vyměňuje okna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.