Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rokytnice se kvůli zastavení dodávek tepla obrátí na Energetický regulační úřad

Rokytnice v Orlických horách, kde v sobotu soukromý výrobce tepla přerušil dodávky, se hodlá obrátit na Energetický regulační úřad (ERÚ). Bude chtít, aby úřad firmě Ekoenergy Moravia vydáním předběžného opatření nařídit obnovení dodávek. Současně je radnice připravena k jednáním s firmou. Město a firma vedou spor o cenu tepla.

Bez tepla se v dvoutisícové Rokytnici ocitlo kolem 350 domácností v bytových domech v lokalitách Dolní Sídliště a sídliště U Nádraží a také základní škola a ústav sociální péče Domov na Stříbrném vrchu. Dnes ráno teplota v Rokytnici klesla k jednomu stupni Celsia, přes den vzrostla k deseti stupňům. Situaci výrazně zlepšilo celodenní slunečné počasí.

"Prioritou je pro nás obnovení dodávek tepla. Pak budeme jednat dál, (vlastníkovi firmy Ekoenergy Moravia) panu Kochovi nic nechceme upřít, ale potřebujeme mít právní rámec pro vyplacení peněz, které on si nárokuje,"  řekl starosta Luboš Michalec (Sdružení pro Rokytnici), který v čele města stojí od pondělí 31. října.

Ředitel společnosti Ekoenergy Moravia Luděk Koch, že firma od města dostala 21. října jednostrannou okamžitou výpověď kontraktu a dosud topila z dobré vůle. "Nelze pokračovat v dodávkách, když nám město vypovědělo smlouvu," řekl Koch. Pro případné obnovení a pokračování dodávek firma žádá podle Kocha zaplatit navíc to, o co se jí zdražily pelety používané jako palivo.

Podle starosty město smlouvu vypovědělo proto, aby se oba subjekty vyvázaly ze smlouvy, která byla uzavřena v roce 2017 a nedokázala řešit současné razantní zdražení paliva, když počítala jen s inflačními nárůsty. Ukončení smlouvy je podle starosty cestou k nalezení nového způsobu spolupráce i úhrady paliva. Situaci podle starosty změnilo i to, že město začalo firmě palivo dodávat. Variant řešení je podle starosty hodně.

K dosavadním jednáním, o nichž firma tvrdí, že město nedodrželo ústní dohodu o ceně za dodávky tepla i za následný odkup kotelen do majetku města, starosta uvedl, že jde zřejmě o nedorozumění. "Starosta sám o své vůli nemůže uzavřít dohodu řešící několikamilionové doplatky," uvedl Michalec. Je podle něj třeba také jednat o tom, zda firma má na své požadavky nárok. "Věřím v selský rozum a v to, že se domluvíme," řekl.

Nejvíce zastavení dodávek tepla postihuje domácnosti na sídlišti U Nádraží, které je závislé na dálkových dodávkách tepla i teplé vody. Na druhém sídlišti si domácnosti vodu ohřívají bojlery. U používání provizorního topení elektrickými přímotopy starosta varoval, aby se tím nepřetížily a neporouchaly rozvody v domech.

Domov na Stříbrném vrchu pro svých 47 klientů zajistil vytápění 30 elektrickými přímotopy, vodu ohřívá v kombinovaných bojlerech elektřinou. Základní škola podle starosty výuku přerušovat nebude a pro děti připraví program s větším pohybem, například formou projektového vyučování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, teplo, Rokytnice v Orlických horách, Energetický regulační úřad, sídliště, palivo, Stříbrný vrch, U nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokytnice se kvůli zastavení dodávek tepla obrátí na Energetický regulační úřad  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.