Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival Setkání národů v Hradci představí dvě desítky národů z celého světa

Festival Setkání národů nabídne ve čtvrtek 10. listopadu v Hradci Králové kulturu a zvyky více než 20 národů z celého světa. Součástí devátého ročníku budou etnické workshopy, ochutnávky krajových jídel, výstavy a koncert.

Akce se uskuteční od 9:00 do 20:00 v hradeckém Adalbertinu. Festival nabídne i příběhy ukrajinských válečných uprchlíků. Setkání národů pořádá spolu s partnery Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové. Cílem je umožnit cizincům a Čechům lepší vzájemné poznání.

"Jsem rád, že jsme letos mohli opět připravit i program a soutěže pro školy. Studenti se interaktivní formou seznámí s typickými národními tanci jednotlivých zemí. Nebudou chybět tradiční ochutnávky," uvedl vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové Jan Kočí.

Pro veřejnost budou etnické workshopy a ochutnávky od 15:00 do 18:00 ve Velkém sále i v předsálí Adalbertina. Zájemci si budou moci vyzkoušet například hru na africké bubny, výrobu etnických náramků, malování hennou, africké zdobení korálky nebo se seznámit s orientální přípravou čaje a kávy. "Cizinci, kteří u nás žijí, pracují anebo studují, představí návštěvníkům také své tradiční oděvy, výrobky a národní kuchyni," uvedla mluvčí Diecézní katolické charity Hradec Králové Jana Karasová.

Příběhy ukrajinských uprchlíků návštěvníkům přiblíží jedna z mnoha doprovodných výstav s názvem Vstaň a jdi od výtvarnice Anny Artemenkové z Kyjeva.

Přehlídka etnické hudby přiblíží hudbu a tanec zemí Afriky, Asie, Evropy a Latinské Ameriky. Na programu je také vystoupení indiánské skupiny Chayag z Ekvádoru či interpreti původem z Indonésie, Mongolska, Vietnamu, Nepálu, Arménie a Ukrajiny.

Festival pořádají Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem, Filozofickou fakultou Univerzity Hradec Králové, ministerstvem vnitra, pobytovým střediskem pro uprchlíky v Kostelci nad Orlicí a Regionálním ukrajinským spolkem ve Východních Čechách. Vstup je zdarma. Více o programu je na webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky ČR, zábava, sociální, menšiny, charita, Hradec Králové, uprchlík, výstava, kultura, koncert, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Diecézní katolická charita Hradec Králové, Evropa, Afrika, Asie, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Setkání národů v Hradci představí dvě desítky národů z celého světa  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.